Så sparar du till nästa års semester – redan nu

Kostade semestern mer än du räknat med? Kanske har du till och med insett att du måste nagga av höstens budget? För att undvika att samma sak inträffar nästa år är det dags att ta tag i semesterkassan redan nu. Vår privatekonom Emma Persson tipsar om hur du ska tänka.

– När ditt semester-jag tar överhanden och du har både solglasögon och spenderarbyxorna på är det lätt hänt att semestern blir dyrare än tänkt. För många är det också svårt att veta hur mycket semestern kostade. Förvånansvärt få räknar efter när de kommer hem, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Räkna ihop vad hela semestern kostat
Det är lätt att summera stughyran eller flygresan, men ska du vara noggrann ska du lägga samman alla utgifter – helst ner på glassnivå. Även om du kanske inte vill veta är detta nyckeln till att kunna sätta dig själv i en bättre situation till nästa år. Du lär förmodligen inte spendera mindre nästa år om ni planerar att göra ungefär samma sak som ni gjorde i år. Varför inte göra en checklista på de vanligaste utgifterna?

 • Entréavgifter nöjen
 • Utflykter
 • Stuga
 • Bensin
 • Hotell/boende
 • Mat och dryck
 • Restauranger, caféer

Lägg upp ett månadssparande för att undvika överraskningar
När du har gjort din genomgång är det dags att lägga upp ett sparande för nästa års semester. Genom att månadsspara under hela året kommer de ökade utgifterna under sommaren inte komma som en överraskning och riskerar inte att påverka din privatekonomi under hösten.

– Involvera gärna hela familjen. Genom att visualisera sparmålet på väggen eller kylskåpet med en graf över hur långt ni kommit går det lättare att förstå även för yngre barn. Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla, liten som stor, säger Emma.

Se över dina utgifter
För att hitta sparutrymmet till semestersparandet kan en total genomgång av ekonomin vara på sin plats. Syna alla utgifter och kör dem genom ett ”behöver jag verkligen det här”-filter. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant.

Om semestern kostade

Belopp att spara per månad (11 månader)

20 000 kr

1 800 kr

25 000 kr

2 200 kr

30 000 kr

2 720 kr

35 000 kr

3 200 kr

40 000 kr

3 600 kr

Sex tips för att hitta utrymmet till semestersparandet:

 1. Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj av saker du inte behöver. Vill du ha det enkelt, ta hjälp av tjänster som Sellpy eller kör en bakluckeloppis med hela familjen. Det kan bli en rolig upplevelse för alla.
 2. Gör det till något kul och se det som en utmaning att leva på det som finns i frys och skafferier fram till nästa lön.
 3. Titta efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina matinköp efter det. Idag finns reklamblad enkelt tillgängliga digitalt, t ex i appen ShopGun.
 4. Summera dina mediakostnader, här ingår allt från bredband till digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du verkligen alla? Om du har lånekort hos biblioteket kan du ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt.
 5. Se över dina räntor – både på sparande och på lån. Jämför flera olika banker och se till att du har lägst möjlig låneränta och högst möjliga sparränta. Glöm inte att titta efter att banken du väljer för ditt sparande har insättningsgaranti.
 6. Försäkringar och elavtal. Oftast tjänar du inte på att vara lång och trogen kund. Idag är det enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett bättre avtal någon annanstans. Glöm inte att billigast inte alltid är bäst när det kommer till försäkringar, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.

 

Se alla nyheter