Spara till en förmögenhet – 5 tips

Lever du i en relation kommer dina val, dina prioriteringar, dina drömmar och dina mål givetvis att påverkas av vem du delar ditt liv med. Här är fem experttips för att lyckas med sparandet tillsammans med din partner.

  1. Prata pengar med din partner
    För att komma dit ni vill är det viktigt att ta reda på nuläget. Prata om vad ni drömmer om att kunna göra om tio år, för att upptäcka om ni går i samma tankebanor eller om det skaver någonstans. Samtalet bör landa i ett gemensamt mål kopplat till er ekonomi. Det handlar helt enkelt om att lära känna varandra på djupet och planera för en framtid tillsammans.
  2. Låt inte ert långsiktiga sparande ligga på ett sparkonto
    Du har kanske hört att du ska spara 10 % av bruttoinkomsten varje månad. Men gör inte den stora missen att lägga alla pengarna på ett vanligt sparkonto. Sparar ni på längre sikt, exempelvis till pensionen, så är det bäst att spara i fonder. Sprid ut era risker och investera i olika länder och olika branscher. Trots oroligheter på börsen, där pengarna både ökar och minskar i värde, lönar sparandet sig i det långa loppet.
    Här får du hjälp att ta första steget
  3. Skaffa en buffert ni lätt kommer åt
    Vad som däremot ska ligga på ett vanligt sparkonto är er buffert, alltså en lättillgänglig ekonomisk trygghet så att ni klarar er om något oväntat händer. Ni bör ha två månadslöner före skatt i buffert, men har ni höga utgifter, många barn eller osäker anställning behöver ni mer. Har en av er högre inkomst som hushållet är beroende av så är det en bra idé att se över skyddet mot arbetslöshet och sjukskrivning, samt undersöka om ni behöver inkomstförsäkring och bolåneskydd.
  4. Se över de löpande kostnaderna
    Den digitala ekonomin vi lever i nu med Swish och autogiron hit och dit gör det lätt att tappa kontrollen över var pengarna tar vägen. De många utgifterna gör sig ofta påminda efter en snabb koll i bankappen. Därför bör ni göra det till en vana att se över era mindre utgifter med jämna mellanrum. Prenumererar ni på en streamingtjänst för 179 kronor i månaden skulle det kunna växa till 86 879 kronor på 18 år om ni placerar pengarna i fonder med 8 % avkastning. Det är 48 215 kronor mer än om sparandet hade gjorts på ett vanligt sparkonto.
  5. Spara alltid även om ni bara kan spara lite
    Vissa perioder i livet gör det svårare att spara, exempelvis under småbarnsåren. Men alla kan spara något. Även små belopp blir stora under tid och hjälper er att förverkliga era drömmar. Fler än ni tror har varit eller är i samma sits, så ta hjälp av nära och kära och lär av varandra när ni känner er vilse i ekonomin.