Låt inte pengar förstöra förhållandet

Bråk om pengar i relationen bottnar oftast i olika syn på pengar. En vill kanske spara och investera och den andra vill spendera. Men det finns knep för att slippa konflikter kring ekonomin i relationen.

Ett par ler kärleksfullt mot varandra i en solnedgång.

 

När du blir sambo är det viktigt att ni så tidigt som möjligt sätter er ner och resonerar kring hur ni ska dela era utgifter. Båda parter bör också ha möjlighet till ett eget sparande för att kunna byta arbetsgivare, åka på en weekendresa med kompisarna eller lämna relationen.

Delad eller gemensam ekonomi
Det finns inget rätt och fel i hur par eller familjer ska lägga upp sin ekonomi. Tjänar ni olika mycket är det en idé att fördela hushållets utgifter efter era inkomster, så att båda två har pengar kvar när räkningarna är betalda. Tjänar ni hyfsat lika och har en liknande syn på pengar så kan däremot en gemensam ekonomi vara smidig.
– Har ni gemensam ekonomi och en i relationen börjar gömma shoppingpåsar eller inköpet av nya golfklubbor så måste ni verkligen ta ett snack. Då kanske det är läge att ha en delad ekonomi. Det viktigaste är att ni enas om en fördelning som båda är överens om så att ni minimerar konflikterna, säger Emma Persson.

Kompensation vid föräldraledighet
Om ni får barn så blir de gemensamma utgifterna större. Tar en av er den största delen av föräldraledigheten, vabbar mer eller går ner i arbetstid så är det viktigt att kompensera detta. Det finns system för att beräkna vad det kostar.
– Det är också viktigt att kompensationen blir enskild egendom för den som är hemma mer med barnen, så att den personen får pengarna även om ni går skilda vägar.

Ta hjälp av nära och kära och lär av varandra när ni känner er vilse i ekonomin.
– Det kan vara smart att prata med vänner och bekanta om hur andra par löser ekonomin. Vi svenskar borde vara mer öppna och prata mer om pengar och sparande, säger Emma Persson.

5 experttips för att slippa bråka om pengar
  1. Prata pengar i relationen.
  2. Se till att båda två har möjlighet till eget sparande.
  3. Ta reda på hur ni drabbas ekonomiskt om någon av er blir arbetslös eller sjukskriven.
  4. Spara varje månad, även om ni kanske bara kan spara en liten summa just nu.
  5. Investera det långsiktiga sparandet på börsen, men sprid ut era risker.