Är det läge att binda räntan?

Vår privatrådgivare Felicia ger dig tips om hur du kan tänka kring frågan.

Felicia privatrådgivare på Länsförsäkringar Skåne

Vilken är den vanligaste frågan du får just nu?
– De flesta kunderna undrar över hur de ska tänka angående räntebindning, ska räntan vara rörlig eller bunden. Svaret på den frågan är att det helt beror på kundernas ekonomiska situation. Jag brukar ställa frågan hur det påverkar kundens ekonomi om räntan går upp en procent. Påverkar det mycket i hushållsekonomin och det blir svårt att klara av så kan det vara en idé att binda för att få kontroll över sin månadskostnad. Det finns också en möjlighet om man har flera lån att välja olika bindningstider för att sprida sina ränterisker.

Vad tror du om ränteläget senare i höst?
– Vi får vara beredda på en rörelse på räntemarknaden och förmodligen kommande stigande räntor inom de närmsta månaderna. Det är alltid bra att bygga upp en buffert under tiden man har lägre ränta, så man vänjer sig vid ökade kostnader och så man kan använda den när behovet finns.

Om man funderar på bostadsbyte då?
– Funderar du på att byta bostad så är det viktigt att förbereda försäljningen och ta kontakt med mäklare i god tid, även här har vi haft en påverkad marknad av bland annat den stigande inflationen och ökade energipriser. Är du förberedd och har kontakt med en mäklare så kan du sätta igång försäljningen direkt när du hittat nytt boende och du får en marknadskunnig som kan informera om vad din befintliga bostad är värd. Ska du köpa först och sälja sedan så är det bra att lägga tillträde på den nya bostaden långt fram så att du hinner sälja ditt befintliga boende i lugn och ro. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen så är det såklart det säkraste sättet - för då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med.

Hur har ditt arbete förändrats som privatekonom de senaste månaderna?
– Jag lägger mer tid på räntediskussioner och dialoger med kunder och jag får många frågor om räntan. Tidigare hade jag en prognosuppföljning kanske vartannat år men nu blir det kanske en gång i halvåret. Läget förändras snabbt.