Del 4: Om relationen tar slut

Det händer tyvärr att drömmar krossas. En relation som man trodde skulle räcka livet ut kanske inte håller. Då kan det vara skönt att ha koll på vad som händer med de gemensamma och individuella tillgångarna.

Innehåll på sidan:

  • Hemmet
  • Bodelningen
  • Pengarna

Hemmet

Hemmet är ofta både den största tillgången och den största frågan att hantera vid en separation. Man behöver både komma överens ekonomiskt, emotionellt och praktiskt om vem som ska få vad.

Vem har rätt till bostaden?

Som sambos

Oavsett om man äger lika eller olika mycket av den gemensamma bostaden så finns det en generell regel att den som är i störst behov av boendet är den som ska få bo kvar. Finns det barn med i bilden är det oftast den som ska bo med dem som anses ha störst behov av att bo kvar. 

Om däremot den ena parten flyttat in i en bostad som den andre haft sedan tidigare, ska denna bostad inte bli föremål för bodelning när samboförhållandet upphör vid separation eller dödsfall. Men om till exempel en sambo långt innan han/hon träffade den andre sambon bott i en bostad och sedan byter denna bostad mot en annan bostad under samboförhållandet, är den nya bostaden anskaffad för gemensam användning och ska därför vara föremål för bodelning när förhållandet upphör.

Det spelar alltså ingen roll vem av samborna som köpt bostaden eller hur stor andel respektive part har betalat. Det avgörande är istället om bostaden när den förvärvades var avsedd att användas av samborna gemensamt.

Står den ena sambon som ensam ägare till bostaden får denne trots det inte sälja, hyra ut, ge bort, pantsätta eller på annat sätt avhända sig bostaden utan den andres samtycke om det är samboegendom. Detsamma gäller om bostaden är en hyresrätt eller bostadsrätt fast den inte är samboegendom. Det beror på att den i speciella fall kan övertas av den andre om samboförhållandet upphör. Regeln gäller inte om bostaden är en fastighet som faller utanför samboegendomen.

Som gifta

Samma regel gäller som gifta. Den som är i störst behov av bostaden är den som ska få överta den. Det innebär dock att den andre parten ska få köpas ut ur bostaden, och få den motsvarande ekonomisk kompensation som vid en försäljning.

Vi ska sälja vårt gemensamma boende

Som sambos

Om man gått in med lika mycket i bostaden så delas vinsten också lika vid en försäljning. 

Om man har gått in med olika mycket så kommer vinsten att delas lika om man inte upprättat skuldebrev eller angett att man äger olika stora delar av bostaden. I så fall löses skuldebrevet först, innan vinsten fördelas, eller så delas vinsten procentuellt efter hur stor andel man äger av bostaden. 

Som gifta

Så länge bostaden inte är någons enskilda egendom genom gåva eller testamente så delas vinsten lika vid en försäljning. Bådas samtycke krävs för att en försäljning av bostaden ska kunna göras.

En ska bo kvar

Om den ena parten ska bo kvar i den gemensamma bostaden så ska den andre köpas ut genom att få betalt för sin andel.

HÄR BEHÖVS KOMMENTAR FRÅN EXPERT! ALTERNATIVT ATT EN EXPERT GÖR EN KORREKT UTRÄKNING PÅ EXEMPLEN. 

Exempel 1

Anna och Kim äger 50 % var av sin bostad. Bostaden värderas till aktuell marknadsvärde om 2 000 000 kr. Anna ska bo kvar, så hon pratar med banken om att få ta över lånen, lösa ut Kims lån och föra över hälften av beräknad vinst och kontantinsats. Detta bygger såklart på att Anna klarar en kreditprövning på att kunna stå på hela lånet själv.

Exempel 2

Anna äger 66 % och Kim äger 34 %. Bostaden värderas till 2 000 000 kr. Anna ska bo kvar, så hon tar över lånen och löser ut Kim till ett värde av 680 000 kr.

Bodelningen

Bodelningen är den fördelning som sambos eller makar gör vid en separation. Vad som ingår skiljer sig lite mellan om man är sambo eller gifta.

Som sambos

Det är inte lagstadgat att uppföra en bodelning som sambo, endast först om en av parterna begär det. Huvudregeln är att ni i samband med separation ska dela lika på det som är samboegendom, det vill säga bostad och bohag som har anskaffats för gemensamt bruk. Men det finns en del saker som ni kan ha samäganderätt till, exempelvis en bil. Varken allmän pension, tjänstepension eller privat pensionssparande ingår i bodelningen eftersom det inte kan anses vara samboegendom. Önskar ni ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter ni har vid en separation eller upprätta ett bodelningsavtal skulle det vara bra att ni får hjälp av en familjerättsjurist. Det finns juridisk rådgivning att få både online och via telefon.

Som gifta

Vid en skilsmässa så beräknas bodelningen på de tillgångar man hade vid tidpunkten för inskickad skilsmässoansökan. Grundregeln är att alla tillgångar delas lika mellan makarna. Enskild egendom kan ha avtalats bort genom äktenskapsförord, gåva eller testamente, och är därmed inte en del av bodelningen. Allmän pension och tjänstepension ingår inte i bodelningen, men däremot gör privat pensionssparande det.

Pengarna

Det sparande du själv och ni tillsammans har hanteras olika beroende på om ni är sambo eller om ni är gifta. Var noga med att ha koll på vad som gäller i er situation, och ta gärna hjälp av en jurist om ni är osäkra.

Som sambos

I bodelningen kan också pengar på bankkonton räknas in om de anses vara samboegendom, alltså anskaffade med avsikt att användas gemensamt. Om man till exempel har gemensamma bankkonton för konsumtion eller sparande kan dessa anses vara samboegendom. Dessa pengar ska därför fördelas lika vid bodelningen. Övriga konton som står i respektive parts namn är inte omfattade av bodelningen.

Som gifta

Som gifta delas alla tillgångar och skulder lika vid en separation. Det innebär att alla pengar på banken läggs i en hög och delas lika oavsett vems konto de har legat på innan. Det finns såklart undantag till detta, så som gåvor eller arv som skrivits över till en enskild individ. Ett äktenskapsförord reglerar om vissa tillgångar ska räknas som enskild egendom istället för giftorättsgods.