Fukt och extremväder bäddar för problem med spannmålslagringen

Ett allt varmare och fuktigare klimat, och allt större lagringsenheter har bidragit till att problem med mögelskadat spannmål har blivit allt vanligare. Men det finns åtgärder att ta till för att minska skadorna. Här får du goda råd om hur man undviker och minimerar de skador som kan uppstå..

Fukt och extremväder bäddar för problem med spannmålslagringen

– Spannmålsodlare är normalt oerhört noggranna med skötseln och kontrollen av den växande grödan men har kanske inte samma omsorg om lagringen. När det är tröskat och spannmålen ligger lagrad, har man ju så att säga lagt allt i samma kista och då kan stora förluster göras, säger Mattias Olsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

Mögelsvamp – ett återkommande gissel

Mögelsvamp har alltid varit ett gissel vid spannmålslagring. Varmar somrar och extrema väderlekar har gjort att läget är svårare att hantera. I takt med att problemen med bland annat mögelsvamp ökar, ställer också beställarna allt högre krav på att kvaliteten vid leverans kan säkerställas. Det finns fall där lantbrukarna bara har fått ut en tiondel av det tilltänkta priset, eller till och med fått skicka hela skörden till förbränning på grund av att mögelskadorna har varit för stora.

– När du tömmer silon ska du alltid genomföra en grovrengöring och inför påfyllningen ska du alltid göra en finrengöring. Det är ju en stor del av ditt blivande kapital du ska förvara så ha omsorg om spannmålet. Har du haft problem med skadedjur i spannmålen kan det även vara klokt att göra en sanering av lokalen innan ny spannmål tas in, säger Mattias Olsson.

Sanera skadedjursangrepp

Förutom problemen med mögel är även skadeinsekterna gynnade av ett varmt klimat. Under långa varma somrar kan skadedjuren försöka sig och förstöra stora mängder lagrad spannmål. Temperaturen i spannmålen höjs när antalet insekter ökar. Det ger i sin tur ofta kondensproblem som kan generera mögelväxt. Den enda metoden för att rädda ett angripet parti med spannmål är att låta gasa partiet.

– Det är viktigt att ha kontroll på sina rengjorda lagerutrymmen och att mäta temperaturen kontinuerligt under lagringstiden. Om det finns insekter eller mögel i spannmålet kommer temperaturen att stiga snabbt och omedelbart. Om man mäter temperaturen i den lagrade spannmålen kan detta användas som en kvalitetssäkring då man kan visa upp en temperaturkurva för lagringsperioden när varan levereras, säger Mattias Olsson.

Tänk på det här:

  1. Städa noga

    Rengör lagerutrymmen inför och efter varje lagringssäsong.

  2. Serva och kontrollera pannan

    Sota och kontrollera pannan årligen. Låt en fackman ställa in brännaren. Rengör pannans torkfläkt och varmluftskanalen mellan panna och tork flera gånger per säsong. Kontrollera även att brännkammaren inte läcker.

  3. Håll luftintaget rent

    Se till att damm och agnar inte sugs in via luftintag.

  4. Håll koll på spannmålen

    Lagra endast torkad spannmål för att undvika risken för mögel. Håll kontinuerlig uppsikt på spannmålen, till exempel temperatur samt insekts- och mögelförekomst.

  5. Åtgärda skadedjursangrepp direkt

    Vid skadedjursangrepp – isolera partiet och åtgärda angreppet. Vi kan hjälpa dig med sanering av spannmålet.

  6. Håll fåglar och husdjur borta

    Håll husdjur och fåglar borta från spannmålen. Vi erbjuder en mängd olika lösningar som håller fåglarna borta.

Skadedjur som trivs i spannmålet

Kornvivel

Kornviveln är cirka 2-3 mm lång, är till färgen svartbrun och kan inte flyga. Honan använder sig av snabeln för att borra hål i sädeskorn där hon lägger ett ägg. Äggläggningsprocessen tar tid och vanligtvis hinns bara några få ägg läggas per dag. Larven lever sedan i kornet, vanligtvis vete, korn eller majs, där den äter och sedan förpuppar sig. Vid optimal temperatur tar utvecklingen från ägg till vuxen en månad. Kornviveln lever i cirka nio månader och påträffas oftast på spannmålslager.

Sågtandad plattbagge

Sågtandad plattbagge är till färgen mörkbrun och är cirka 3 mm lång. Den livnär sig på spannmålsprodukter, nötter och torkad frukt. En sågtandad plattbagge kan bli upp till tre år gammal. Skalbaggen härstammar inte från Sverige utan är importerad från utlandet och kan inte överleva i den svenska naturen där det är för kallt. Vid optimala förhållanden tar utvecklingen från ägg till vuxen individ bara 25 dagar vilket kan leda till att de snabbt blir många.

Vi hjälper er med sanering av angripet spannmål

Vi erbjuder gasning av det angripna spannmålspartiet. Vid gasningen appliceras gaspellets i spannmålet och täcks över med plastfolie för att sedan verka i spannmålet tills utrymmet fyllts med gas. Därefter sker luftning och spannmålet kan återigen nyttjas/säljas. Vi kan även erbjuda förebyggande sanering/desinficering av utrymmen inför kommande spannmålsförvaring för att minimera risken att nytt angrepp sker.

Vill du ha hjälp?

Ring oss på 040-633 80 00 (knappval 1) eller mejla oss på skadedjurskane@lansforsakringar.se