Uträkning: Så påverkas inkomsten för 15 yrken vid arbetslöshet

Plötsligt inträffade en oförutsedd händelse som fick många av oss att inse vikten av att ha ett privatekonomiskt skyddsnät, en pandemi.  -För den som blir eller har blivit arbetslös kan det visa sig att det sociala skyddsnätet har ganska stora maskor och det kan vara läge att säkra upp med andra alternativ, för de finns, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Länsförsäkringar har räknat ut vad 15 vanliga yrken förlorar de första 100 dagarna respektive 200 dagarna. Se bifogad fil hur det ser ut för 15 vanliga yrken.

Emma-Persson 2

-För den som har barn och familj, bil och äger sitt hus kan det bli tufft att klara sig på a-kassan, särskilt om familjen består av en höginkomsttagare vars inkomst man förlitar sig ganska mycket på. Alla behöver räkna efter och veta att man klarar sig på den ersättningen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Det finns ett tak i a-kassan som gör att det för många yrkesgrupper inte räcker med den ersättningen. Taket är tillfälligt höjt till som mest 80 % av 33 000 kr, det vill säga en maximal ersättning om 26 400 kr i månaden. Är du exempelvis sjuksköterska handlar det om att gå ned drygt 10 000 kronor månaden före skatt de första 100 dagarna, och efter det ännu mer. 

-Det finns flera alternativ för den som känner att det blir svårt att klara sig på a-kassan. Tänk också på att du måste vara medlem i a-kassan för att ha rätt till den ersättningen. En buffert är bra att ha, men det finns också flera försäkringsalternativ. Dels sådana som träder in och betalar bolånet, så kallade låneskyddsförsäkringar, men även rena inkomstförsäkringar. Under en begränsad period finns det också möjlighet att ansöka om amorteringsfrihet, vilket kan frigöra många tusenlappar för den som har stora bolån, säger Emma Persson. 

 

3 tips till dig som känner oro:

•    Avsätt tid en kväll, gärna tillsammans med eventuell partner, för att testa er ekonomi mot en fingerad arbetslöshet. Vad skulle hända med er ekonomi? Skulle ni klara det eller behöver ni säkra upp med en buffert eller en försäkring?
•    Har ni en buffert, fundera på om den är tillräcklig. Ska den räcka till att dryga ut kassan om den som har en högre inkomst blir arbetslös kan den kanske behöva utökas. 
•    Prova att leva en månad eller två som om en av er vore arbetslös. Det är en sak att göra övningen på papper, en annan att faktiskt leva på det sättet. 

 

Här kan du läsa mer om a-kassan och hur den fungerar https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/arbetslos---vad-hander-nu/ersattning-fran-a-kassa

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076 -109 27 30
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50
    

Pressrum med bilder, filmer och logotyper samt kontaktpersoner: https://www.lansforsakringar.se/om-oss/press-media/
Länsförsäkringar på Twitter: www.twitter.com/forsakringar

Se alla pressmeddelanden