Undvik fallgroparna när du hyr ut din bostad

Att hyra ut bostaden eller fritidshuset kan ge ett stort tillskott till kassan. I år, när mycket pekar mot en sommar i Sverige, har efterfrågan på sommarboenden ökat. – Undvik otrevliga överraskningar och håll koll på försäkringsskyddet innan du hyr ut, säger Björn Schedwin Avdelningschef sak på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Uthyrning är kanske mer aktuellt i år än tidigare och det är ett bra sätt att dryga ut hushållskassan i oroliga tider.
Se räkneexempel längst ner.

Oavsett vilken typ av bostad du ska hyra ut bör du undersöka ditt försäkringsskydd.
– Hem- och fritidshusförsäkringen gäller vid uthyrning och skyddar huset mot bland annat inbrott, vattenskador eller brand, precis som om du själv skulle vara i huset, säger Björn Schedwin.

Men om hyresgästen skulle stjäla något lämnar inte försäkringen något skydd till dig som uthyrare eftersom hyresgästen har tillåtelse att använda bostaden.

– Därför är det viktigt att du är noga vid valet av hyresgäst. Ta till exempel en personlig kontakt eller använd en uthyrningssajt där det finns omdömen om hyresgäster. Skriv också ett avtal där det framgår vad som gäller för till exempel hyra, städning och inventarier, säger Björn Schedwin.

Försäkringen täcker inte heller om något blir förstört, men det kan din hyresgästs egen försäkring göra. Därför kan det vara bra att också säkerställa att hyresgästen har en egen hemförsäkring med allriskskydd

.– Är du riktigt rädd om något, lämna inte kvar det i bostaden eller lås in det, säger Björn Schedwin.

 1. Hyresrätt, bostadsrätt, villa eller fritidshus
  Om det är en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut. Tillåtelse behövs inte om du hyr ut ditt hus.
   
 2. Undersök skattereglerna
  Hyresintäkter som inte överstiger 40 000 kronor per år är skattefria. Du kan få göra fler avdrag beroende på typ av bostad. Hyr du ut din villa eller ditt fritidshus får du göra avdrag på ytterligare 20 procent av hyresintäkten. Källa: Skatteverket
   
 3. Se över försäkringsskyddet
  En hem- eller fritidshusförsäkring är oerhört viktigt om skador skulle uppkomma vid uthyrning. Vidare är det viktigt att också hyresgästen har en hemförsäkring, helst med allriskskydd.
   
 4. Var noga vid valet av hyresgäst
  Om du hyr ut via en uthyrningstjänst på nätet så har de ofta omdömen om hyresgästerna. Ta också en personlig kontakt med den som vill hyra ditt boende
  .
 5. Skriv ett avtal
  Skriv ett avtal som bland annat innehåller hyresperiod, uppsägningstid, ansvarsfördelning för till exempel vardagsunderhåll och städning samt en inventarielista. Avtalsmallar finns hos Villaägarna
 

Räkneexempel uthyrning av eget fritidshus
Anta att du hyr ut fritidshuset för 8 000 kronor per vecka i fyra veckor. Du får då en total hyresintäkt om 32 000 kronor som är skattefri i sin helhet.

Anta att du i stället hyr ut i åtta veckor. Du får då en hyresinkomst om 64 000 kronor. Från detta belopp får du dra av 40 000 kronor (schablonavdrag) plus 12 800 kronor (20 procent av 64 000 kr). Resterande 11 200 kr är beskattningsbart och eftersom skattesatsen är 30 procent blir din skatt 3 360 kr (11 200 kr x 0,30).

Vår lokala närvaro är vår styrka – Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän grundades 1845 och är ett av 23 självständiga bolag i länsförsäkringsgruppen som ägs av sina kunder. Vi erbjuder person- och sakförsäkringar samt bank- och fondtjänster. Internettjänsterna är gratis. Vår skadejour är öppen dygnets alla timmar 365 dagar om året.

Se alla pressmeddelanden