Tio tips för att klara jobbet hemifrån i coronatider

Att arbeta hemifrån har blivit det normala på många företag under coronakrisen. Det minskar smittspridningen och trycket på vården. Men det finns en baksida. – För många kan hemarbetet vara svårt att balansera med vanliga familjelivet. Situationen kan också skapa oro och psykisk ohälsa, säger Kristina Ström Olsson, Hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Kristina-Strom-Olsson-1

– Coronasmittan skapar stress och oro både för egen del och för sina vänner och släktingar. Det i kombination med att arbeta hemifrån kan för många vara en stor vardagsförändring och tära på relationerna. Inte minst för dem som delar hemmet som arbetsplats med sjuka barn eller gymnasie- eller universitetsstuderande ungdomar, säger Kristina Ström Olsson.

 Även den sociala distanseringen kan för en del innebära en stor förändring och riskera att ge psykisk ohälsa.

– Från en tidigare undersökning vi låtit utföra ser vi att de viktigaste faktorerna för att må bra i livet är utöver god hälsa att trivas på jobbet och att vara en del av ett socialt sammanhang. För de som blivit uppsagda eller korttidspermitterade kan stressen vara ännu större, säger Kristina Ström Olsson.

Här ger Kristina Ström Olsson tio tips för att göra situationen lite bättre:

  • Ha någon att tala med – i verkliga livet eller digitalt
  • Har du mycket omkring dig hemma försök att få egen tid
  • Skapa en liten vrå där du kan arbeta eller ha dina arbetsrelaterade saker
  • Variera hur du utför arbetet – sittandes, ståendes och ibland i kombination med en promenad
  • Försök att äta näringsrikt och på bestämda tider, ungefär fyra timmar emellan
  • Försök ta åtminstone en promenad per dag och rör på dig regelbundet
  • Ta bort sådant som distraherar
  • Testa pomodoro-metoden med tydligt uppdelade arbetsstunder och pauser – det underlättar fokus
  • Försök se de glädjeämnen som finns och umgås med kolleger, vänner och släktingar via telefon, Skype, Teams eller andra digitala lösningar. Eller träffas utomhus. Se till att hålla avståndet bara.
  • Varva ned innan du ska sova

    För ytterligare information kontakta:
    Kristina Ström Olsson, hälsostrateg, Länsförsäkringar, telefon 072-141 12 41
    Presskontakt, 08-58841850

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden