Dags att öppna sommarstugan? Var försiktig när du släpper på vattnet

Vintern är över och det är nu många stugägare upptäcker skador på sitt sommarställe. Det vanligaste problemet är sönderfrusna ledningar. Dalarnas Försäkringsbolag har de senaste åren betalat ut stora summor i ersättning för omfattande frysskador i fritidshus.

– De flesta frysskador är helt onödiga, säger Simon Strömqvist, Chef Skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag. Vi drar ner värmen i vissa utrymmen som vi inte använder och ibland i hela huset.

Tömda vattenledningar ett säkert kort

Om stugan är igenbommad hela vintern är det nödvändigt att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Annars ska man ha 15 grader varmt och någon som tittar till huset med jämna mellanrum.
– Ett strömavbrott under ett par dygn gör att temperaturen snabbt sjunker och ger då ofta frysskador om det finns vatten kvar i ledningarna, säger Simon Strömqvist. Sommarstugor är ju också vanligtvis sämre isolerade än vanliga villor.

Behöver inte vara för sent

Men än finns tid att begränsa effekterna av en frysskada, även om du upptäcker den nu på vårkanten. En frysskada inträffar först när själva frysningen tinar upp och vattnet är på. En ispropp som spräckt ett rör börjar då smälta och vattnet kan spruta ut.

Husesyn innan vattnet släpps på

– Då handlar det om tusentals liter vatten per dygn om ledningen har fullt tryck, säger Simon Strömqvist. Innan man släpper på vattnet har man mycket att vinna på att göra ordentlig husesyn. Se över rörkopplingar och kranar i kök och badrum så att det inte blivit läckage. Titta även till kranen till trädgårdsslangen så den inte har frusit sönder, tipsar Simon och fortsätter:

– Var mycket försiktig när du sätter på vattnet första gången på våren. Öppna kranen för inkommande vatten, vänta 2-3 minuter och stäng inkommande kranen igen, låt den vara stängd 2-3 minuter, öppna sen försiktigt och lyssna uppmärksamt efter susande ljud. Om det är ett susande ljud kan det vara en läcka någonstans och du måste fortsätta att felsöka. Lämna aldrig stugan utan att först stänga av inkommande vatten igen.

Om du ändå drabbats:

• Stäng av vattnet
• Ring en VVS-installatör som kan hjälpa till med felsökning och eventuell reparation.
• Ring ditt försäkringsbolag
• Begränsa skadan genom att avlägsna blött material

Se alla nyheter