A-traktorn blev nyckeln till frihet

Vad gör man om man brinner för att köra A-traktor? 10-årige Leo bestämde sig för att börja spara. Hundratals klippta gräsmattor senare äger han en Volvo V70 – med imponerande ljudanläggning.

Leo med sin A-traktor
Foto: Sven Persson/swelo.se

Det började med att Leo klippte mormor och morfars gräsmatta. Sedan spred sig ryktet om Vinslövs gräsmatteentreprenör och uppdragen strömmade in.

– Jag har inte använt en enda intjänad krona utan bara bunkrat upp pengarna, berättar Leo, om sin resa från ett ständigt cyklande längs landsvägarna till att puttra fram bekvämt i en A-traktor, en Volvo anno 2003. Han har ägt bilen sedan han var 13 år, men först i somras fick han börja köra eftersom han fyllt 15. Mellantiden har han ägnat åt att bygga om Volvon till A-traktor, tillsammans med sin pappa Benn Andersson.

– Vi har kollat på Youtube och lärt oss hur vi skulle göra, säger Benn.

”En skön plats”

Växellådan är numera begränsad till tre växlar, hastigheten överskrider inte 30 km/h och baksätet är utrivet. Ett arbete som krävt många timmar i familjens garage, berättar Benn:

– Men det hade kostat enorma summor om vi hade lämnat in den för omgörning och det har varit roligt att få göra det tillsammans. Leo har dessutom lärt sig en hel del om entreprenörskap: att vilja tjäna pengar och se pengars värde. Inget kommer ju gratis, vill man något så får man arbeta för det. Leo själv ser andra fördelar:

– A-traktorn innebär frihet, att jag kan ta mig vart jag vill. Dessutom slipper jag regn och dåligt väder i förarhytten. Och – det är så lugnt i den, man får ut alla sina tankar när man kör. Det är en skön plats att vara på.

Vinnare i ljud

A-traktorlivet ger också gemenskap, påpekar han:

– Ibland träffas vi som har A-traktorer, epor, mopeder – egentligen alla som är intresserade av motorer. Man lär känna människor som man inte träffat annars, det blir väldigt socialt. Leo har dessutom fått utlopp för sitt specialintresse: riktigt bra ljud. Så bra att han tävlade i ljud på Vinslövsdagarna i september – och avgick med segern.

– Jag har satt in en ”raggarplanka” – en planka med högtalare med lite diskanter och en baslåda med tre tiotums högtalare. Sitter man i förarsätet får man tryck från basarna så det blir rena massagen i ryggen.

Trimma aldrig din A-traktor

För att försäkringen ska gälla så måste fordonets funktion överensstämma med den senaste registreringsbesiktningen. Enligt lagen får den gå i max 30 km/h och måste vara permanent spärrad. Om den inte är det så gäller alltså inte försäkringen, vilket innebär att du riskerar att bli utan ersättning om något skulle hända.

Läs vår försäkringsrådgivare Fredriks tips

Läs om vår försäkring för A-traktor och epa

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt