Bunden eller rörlig ränta?

Räntorna har stigit i höst och många undrar om det nu är läge att binda sina lån. Men vad som är rätt att göra beror på vad du och din ekonomi har för förutsättningar. Vår privatrådgivare Malin Svensson ger dig tumreglerna inför ditt ränteval.

Malin Svensson, Bankrådgivare privat
Foto: Sven Persson/swelo.se

När du ska bestämma bindningstider på dina bolån, det vill säga om du ska binda räntan eller ha en rörlig, bör du inte bara rakt av ta det som för tillfället är billigast. I stället bör du göra en mer grundlig genomgång, som att exempelvis fundera över din livssituation under de kommande åren: Är din inkomst stabil eller finns det risk att du blir arbetslös? Vill du gå ner i arbetstid eller vara föräldraledig framöver? Hur länge ska du bo kvar i den bostad du bor nu? Hur ser ränteutvecklingen ut framöver?

Titta också redan i dag på om du har gott om pengar över när boendeutgifter och hushållskostnader är betalda. Det ger en bild av hur väl rustad du är för stigande ränteutgifter om räntan skulle stiga.

Kostnaden kan ändras

Rörlig ränta innebär att räntan ändrar sig efter ränteläget på marknaden. Om du har rörlig ränta innebär det att kostnaden för ditt lån kan ändra sig och bli högre eller lägre utifrån ränteläget.

Med 3-månadersränta är din boränta bunden tre månader i taget (även om den ofta kallas för rörlig ränta). Var tredje månad förlängs lånet automatiskt och dagsaktuell ränta sätts för den nya perioden. Fast eller bunden ränta innebär att räntan är lika under hela räntebindningsperioden. Du kan välja att binda räntan mellan ett till tio år och vet då exakt hur mycket du kommer att betala för lånet under den perioden. När det är dags att förlänga lånet på nytt väljer du hur länge du vill binda räntan för nästa period.

För dig som har små marginaler

Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter, påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Då kan du välja längre räntebindningstider på en större del av dina bolån för att få mer förutsägbara ränteutgifter. Tänk dock på att lån med längre bindningstid inte är lika flexibla och om de ska lösas i förtid får du betala en kostnad som kallas ”ränteskillnadsersättning”. Du kan också dela upp ditt bolån i flera delar och välja olika bindningstider. Riskerna sprids då så att inte alla lån läggs om samtidigt.