Sparexpertens tips inför vintern

Hur ska man tänka när det gäller sparande och buffert när alla kostnader stiger? Vår privatrådgivare Johanna Levin ger sina bästa råd.

Johanna Levin, bankrådgivare Privat
Foto: Sven Persson/swelo.se

Högre räntor har vi haft förut, men i vinter samspelar flera faktorer: räntorna går upp samtidigt som priserna på mat, drivmedel och el ökar.

– Det gör situationen extra tuff, säger Johanna Levin. Som privatrådgivare rekommenderar hon att man sparar tio procent av sin veckolön och helst har två månadslöner i buffert. Detta för att kunna klara oväntade utgifter som kan uppstå i ett hushåll.

Om jag har lyckats spara en buffert är jag väl rustad. Men om jag inte har tillräckligt mycket på mitt buffertsparande?

– Då får du omfördela ditt långsiktiga sparande. När du sparar ska du först av allt fylla på bufferten tills du nått ditt mål. Efter det rekommenderar jag att hälften av sparandet går till pension och hälften till ”ledighet och drömmar”. Nu är det kanske läge att pausa sparandet till ledigheten och drömmarna. Men glöm inte att starta i gång det sparandet igen när kristiderna är över.

Men om jag märker att jag inte får ihop ekonomin i vinter?

– Viktigast av allt: stick inte huvudet i sanden. Ta kontakt med dem du ska betala till, som elbolaget, fråga om de kan hjälpa dig med en avbetalningsplan. Om du bara låter tiden gå kommer din situation bara att bli värre.

”Ta reda på vart pengarna går”

Det finns också mycket vi själva kan göra för att det ska bli mindre av en ekonomisk vargavinter:

– Se över alla dina kostnader. Ta reda på vart pengarna går.
I Länsförsäkringars app kan du sortera alla dina utgifter i olika kategorier och enkelt se vart pengarna gått – är det till mat, nöjen eller hyra?

– Många blir chockade när de ser vad de lägger pengarna på. Ibland går ganska mycket till sådant som egentligen inte behövs. En extra streamingtjänst kostar kanske bara hundra kronor i månaden, men den är ju oerhört dyr om ingen använder den.