Vem äger bilen?

Visst får du låna ut din bil, men det finns vissa lånetillfällen när fordonsförsäkringen inte gäller. – Du riskerar att bli helt utan ersättning vid en skada, säger Peter Thyberg, försäkringsrådgivare.

Medarbetare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad
Fredrik Pettersson, Rådgivningschef Försäkring Privat, och Peter Thyberg, Försäkringsrådgivare Privat. Foto: Sven Persson/swelo.se

”Försäkrat intresse” är en försäkringsterm som gäller fordon. Det innebär att den som har det ekonomiska intresset och är den huvudsakliga användaren av ett fordon också är den som ska stå som ägare och vara den som försäkringen är tecknad på.

– För att försäkringen ska gälla och du ska få ersättning om ditt fordon skadas, måste försäkringen vara skriven i ditt namn, förklarar Peter Thyberg på Länsförsäkringar Göine-Kristianstad.

I praktiken innebär det att du får låna ut din bil vid enstaka tillfällen, till exempel till din hemmaboende dotter. Och om dottern sedan börjar studera och flyttar till Lund, kan hon givetvis även låna bilen ett tag i Lund. Men om bilen sedan blir kvar i Lund en längre tid och det plötsligt en dag händer en olycka, kanske försäkringen inte längre gäller.

– Du kan helt bli nekad ersättning eller få en nedsättning av ersättningen, säger Peter.

Det blir en chock

Hans kollega Fredrik Pettersson, försäljningschef privat, nickar och inflikar:

– Många gör det här felet helt omedvetet och det blir en chock att få höra att det inte blir full ersättning för en skada. Men vissa gör detta medvetet och då gäller inte försäkringen.

Så, varför skulle någon göra det medvetet? Jo, säger Peter, för att premien är betydligt lägre för ett fordon som ägs av föräldrarna än för en ung kille på 19 år.

– Ibland köper en ung människa en bil utan att kolla upp vad försäkringen kommer att kosta. Det blir en senare chock – och då landar ibland kostnaden i stället på föräldrarna, som går med på att bli bilens officiella ägare.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt