Hon vill få alla att haja börsen

Med ihopsparat kapital byggt på barnbidrag och presentpengar gav sig tonåriga Andra Farhad in på börsen. I dag driver hon företaget Börshajen och lär andra om sparande, bland annat i en ny bok.

Andra Farhad
Andra Farhad. Foto: Daniel Roos

För vissa barn kommer kunskapen om sparande och aktiehandel från mamma och pappa, någon släkting eller vänners familjer. För andra barn kommer kunskapen inte alls. Andra Farhad, som tjänade sin första miljon som 21-åring, tillhör den sistnämnda gruppen.

– Vem man är och var man kommer ifrån ska definiera förutsättningarna i livet. Alla ska kunna göra den ekonomiska resa jag gjort, säger hon.

Andra startade Börshajen 2016 för att få fler att skaffa sig ett ”frihetskapital”, hon vill göra kapitalmarknaden tillgänglig för alla.

– Jag drivs av att hjälpa andra. Jag kan ge människor det jag lärde mig och tog reda på, på egen hand.

Andra sparade under flera år av barnbidraget och pengar hon fick från mormor och morfar. Till slut hade det blivit ett litet kapital som hon som 15-åring satsade på stålaktier. Det blev rena klippet med 30-procentig värdeuppgång och Andra hade förstått att genom att investera kunde hon tjäna pengar.

Bokdebut

– Många tror att jag vill tjäna pengar för pengarnas skull. Men för mig har det aldrig handlat om pengar utan att kunna välja och skapa mig ett liv och en tillvaro där jag har valmöjligheter. Att jag kan skapa förändring för mig själv och människor omkring mig.

I november 2021 bokdebuterar Andra med Haja börsen med Börshajen, som enkelt och lättläst förmedlar verktygen hon själv lärt sig.

– Jag ville skriva boken som jag själv hade velat ha när jag började. Ekonomi var ofta skrivet på ett svårt och komplicerat språk. När du läst klart boken ska du kunna göra din första investering med självförtroende.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt