8 mars - hela året

Internationella kvinnodagen är ett bra sätt att uppmärksamma kvinnors rättigheter, men det är inte den enda dagen på året då man behöver tänka på jämställdhet.

Det är inte alltid så lätt att ta upp ämnet ekonomi, även om man lever tillsammans i en relation och delar vardagens sorger och glädjeämnen. Men att båda känner att de har möjlighet att påverka sitt liv i den riktning man önskar är viktigt och det kostar ofta pengar att göra olika typer av livsomställningar. Därför är det viktigt att båda har råd att spara till ett frihetskapital. Vad kan man då göra i en relation för att förbättra den ekonomiska jämställdheten? Några tips kommer här:


• Viktigast av allt är att ha det där samtalet om pengar. Inkludera gärna allt från vardagsekonomin till mer långsiktiga drömmar och behovet av ett eget frihetskapital. Se till att båda är nöjda med hur er ekonomiska vardag ser ut.


• Tjänar man olika mycket kan ett sätt vara att man betalar till hushållets gemensamma utgifter i proportion till hur mycket man tjänar. Det kan göra att den som tjänar mindre får lite mer pengar över och har råd att spara. 


• Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i dennes namn. Se också till att göra det sparandet till personlig egendom för att skydda pengarna vid en eventuell separation.


• Om en av er jobbar deltid bör ni ta hänsyn till att den personen får lägre avsättningar till sin pension. Ett sätt att kompensera det är att spara till den person som jobbar deltid.


• Sätt er in i hur sparande och tillgångar fördelas vid separation, skilsmässa eller dödsfall. Förutsättningarna är olika om ni är gifta eller sambos och om det finns barn och särkullbarn att ta hänsyn till.  Fundera på om ni behöver skriva några juridiska avtal för att underlätta vid olika livshändelser. Ta gärna hjälp av en jurist, det går att skriva de vanligaste avtalen online.


Lycka till med ert ekonomiska samtal därhemma!’

Emma