Av: Trifa Chireh

Guldklockans tid är förbi

Guldklockans tid är förbi. Den tid då många stannade hela sitt yrkesverksamma liv på en och samma arbetsplats för att efter 25 år få en guldklocka för lång och trogen tjänst. Idag byter de flesta jobb flera gånger i livet och det innebär ofta även byte av det bolag som förvaltar tjänstepensionen.

Trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar

Ungefär nio av tio anställda i Sverige har tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren.Tjänstepensionen är antingen kollektivavtalad eller en lösning framtagen via arbetsgivaren direkt med dig som anställd. Kollektivavtalad tjänstepension kallas ofta för avtalspension.

Men om du har tjänstepension på flera ställen och dessutom ett privat bankengagemang någon annanstans blir det svårare att få överblick och att sköta tjänstepension på ett bra och enkelt sätt.  Att samla allt på ett ställe kan därför vara en bra idé. Då är det lättare att ta bättre beslut. Andra fördelar med att flytta och samla sin tjänstepension på ett och samma ställe kan till exempel vara att man vill få lägre avgifter, bättre teknisk plattform, större fondutbud eller få rabatt på andra bank- eller försäkringsprodukter.

Många tjänstepensioner kan flyttas men inte alla

Många kollektivavtalade tjänstepensioner har flytträtt. Det innebär att du kan flytta pensionskapitalet i den del av din tjänstepension som du själv får placera. Har du ett äldre avtal som är tecknat innan 2007, är det inte säkert att du har flytträtt. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte. Vissa bolag tillåter dessutom bara flytt av pengar som betalats in efter ett speciellt datum.

När man flyttar sitt pensionskapital kan bolaget man lämnar ta ut en flyttavgift men det är dock vanligt att bolaget man flyttar till ersätter kunden för denna avgift.

Du själv ansvarar för att säkra din framtida lön - din pension. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba. Så börja med att kolla upp var du har din tjänstepension och se om du kan förenkla för dig själv genom att samla det mesta på ett ställe!

Trifa Chireh, Pensionsspecialist på Länsförsäkringar