Black Friday – kröka rygg under skammen över att konsumera

Man kan inte säga att vi just nu lever i de muntraste av tider. Pandemin gör att livet på något sätt känns mindre än vanligt. Alternativen för att roa sig är helt enkelt färre och det är nog fler av oss som kommer att lockas lägga en del av överskottet från de inställda restaurangbesöken och resorna på novembers stora readag – Black Friday.

Jag skriver inte det här i syfte att få er att kröka rygg under skammen över att konsumera. Inte heller för att uppmana er till att låta bli. Det är många handlare därute som skulle behöva vår konsumtion just nu. Men jag är här för att prata om alternativ.

I genomsnitt lade varje svensk förra året 2 980 kronor under Black Friday. Det är pengar som rent teoretiskt skulle kunna ha använts till annat. Skulle du exempelvis ha satt in 2 980 kronor i en indexfond i början av 2013 och därefter fyllt på varje år med samma summa skulle du idag ha drygt 39 000 kronor. Det är vad vi vet om vi tittar bakåt. Det är onekligen mer konkret än minnet av vad du eventuellt köpte den här dagen år 2017.

Med det sagt, i år kan vara året då du behöver köpa något för att pigga upp dig i pandemimörket. Eller året då du gör ett medvetet inköp som ska bli en julklapp till någon du tycker om och som du förhoppningsvis får fira jul med. Kanske finns det rentav utrymme för både något på rean och till att fylla på sparandet? Oavsett vad, gör 2020 till ett år då du gör ett medvetet val.

/Emma