Minska stillasittandet och må bättre

Med riktlinjer om att jobba hemifrån i så stor mån som möjligt och att inte umgås i stora grupper har vardagen förändrats rejält för de flesta, något som givetvis påverkat rutiner för kost och träning. Vi har pratat med hälsopedagogen Kristin Hammarsträng om hur man kan tänka för att hitta formeln för formen.

 

Det handlar om att vara nöjd med sig själv

– Väldigt många har påverkats av en ny vardag. Jag har mött flera personer som normalt sett går runt 8000 till 10000 steg på en dag som nu bara rör sig runt 2000 till 4000 steg om dagen för att man jobbar hemifrån. Det gör såklart jättestor skillnad att man får färre tillfällen och anledningar att komma ut, säger Kristin Hammarsträng, Hälsocoach.

Det är för de flesta ingen nyhet att en kombination av hälsosam kost och en lagom dos motion ökar möjligheterna till en god form. Frågan är väl snarare hur man dels ska hinna med och dels orka när rutiner slitits itu av pandemin och när höstkylan nu dessutom gör sig till känna. Kristin Hammarsträng förklarar att det till stor del handlar om ditt förhållningssätt till dig själv.

– Fråga dig själv, är du nöjd med hur det är just nu? Är du nöjd med den ork och energinivå du har? Är du nöjd med att sitta inne och fika? Det ska du givetvis få göra, bullar får man äta, men vad skulle det innebära om du dessutom tog en promenad minst en gång om dagen? Du kanske har vuxit ur dina kläder och blivit tröttare och orkar inte leka med barnen på samma sätt som förut. Då är det dags att fråga sig själv om man är nöjd med det.

Lyssna på din kropp

Det är lätt att upprivna rutiner blir nya rutiner. Vi vänjer oss vid att jobba i fåtöljen, även om det inte är så bra för ryggen och vi fyller skafferiet med godsaker för att orka jobba hemma flera dagar i veckan. Även om kroppen försöker säga ifrån så lyssnar vi kanske inte, vilket Kristin säger kan bli en farlig vana.

– Kroppen är fantastisk! Jag tror att vi under en ganska lång tid förlitat oss på experter och självhjälpsböcker och även om jag nu ska framstå som en sådan så tycker jag att det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Den sänder ut signaler hela tiden och om vi slutar lyssna på signalerna så hör vi till slut inte dem alls längre. Det kan vara en sådan sak som att byta position när man har lite ont i ryggen eller att lyssna på tröttheten under ett möte. Vad händer egentligen och vad kan jag göra för att för att förändra hur det känns? Till exempel att ställa sig upp en stund eller gå och dricka ett glas vatten. Sluta inte lyssna på din kropp!

Enkla vägar till träning

Även om viljan finns att komma i form så kanske det känns som att tid och i vissa fall kunskap saknas. Ofta finns kunskapen men steget att gå från att veta till att göra kan ofta vara stort. Kristin går därför igenom sina mest konkreta tips för att få in motivation och motion i vardagen, där det faktiskt skapar mest nytta.

– En så lätt grej som att under arbetsdagen ställa sig upp och rulla på axlarna en stund, kanske 30 sekunder, håller bland annat igång blodcirkulationen och ämnesomsättningen vilket minskar risken för diabetes typ 2 och andra sjukdomar. Sen har du säkert känt att hjärnan tjänar på det också. Du tänker ofta bättre och blir mer kreativ och lösningsfokuserad efter en stunds rörelse. En annan grej är att börja promenera när du ska någonstans. Det har sagts förut men det är det bästa du kan göra för sig själv! Är du absolut hänvisad till kollektivtrafik så hoppa av två-tre stationer tidigare. Gör du det två gånger om dagen så gör det jättestor skillnad utan att påverka din vardag så mycket. Varje steg räknas!

Skapa en buffert för att orka med

Om det känns som att tröskeln är hög för att skapa förändring, det kanske är längesen du tränade regelbundet sist och månadens bull-konto är övertrasserat igen. Då vill Kristin påminna om alla hälsofördelar som kommer redan vid lite motion.

– Motion och rörelse är ett fantastiskt sätt att hålla sig frisk. Vi vet att övervikt ökar och det i sig är ingen sjukdom men det ökar risken för fetma och fetma är en sjukdom som dessutom leder till risk för vansinnigt många sjukdomar. Försök hitta några minuters dagsljus, det är bra för hormonerna som hjälper sömnen. Prioritera dig själv! Det här med hälsa handlar om att skapa en buffert för att orka med, det handlar inte om hur fort man springer milen utan att orka med det man vill här i livet. Varje vecka har du 168 timmar, kan du tänka dig att ta två eller tre av dessa för att bygga en bra buffert? Se det som en möjlighet, pröva att byta ut ord som måste och borde till vill och kan.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.