Av: Susanne Fagerberg

Ett skyddspaket – där det jämnar det ut sig

Trots en annorlunda vår där var och en påverkats på olika sätt av coronakrisen är det på något konstigt sätt samtidigt mycket som är precis sig likt. Så är det också när man följer hur vi drabbas av försäkringsskador.

Kikar man övergripande på inströmningen av skadeanmälningar och preliminära skadekostnader för exempelvis våra vanliga hem-, villahem- och fritidshusförsäkringar ligger skadekostnaden precis som den brukar på runt en miljard kronor för årets första fyra månader och i runda tal ser vi lika många skadeanmälningar. Det hela är sig ganska likt på en övergripande nivå.

Men djupdyker man bara lite syns stora skillnader. Om vi tar ett exempel, reseskador. Här har skadorna i år slagit rekord under v 11 med en ökning på 84 % av antalet anmälda skador. Flyttar vi oss däremot till v 18 så har antalet anmälda reseskador i stället minskat med 92 % jämfört med tidigare. Egentligen inte alls konstigt och något som väl sannolikt kommer att bestå till dess UD:s avrådan om utlandsresor upphör.

Kikar vi i stället på skyddet i våra försäkringar för storm och naturskador ser vi drastiska skillnader i antalet inträffade naturskador mellan åren och vi ser skadekostnader som tenderar att bli allt högre. Naturskadorna slår till oväntat i år precis som vanligt och opåverkat av coronapandemi och ett näringsliv respektive viktiga samhällsfunktioner som går på sparlåga alternativt är överlastade. I år har västkusten mött stormar och översvämningar som lett till tusentals skador medan förra året i stället präglades av stormskador på ostkusten.

Nu möter vi snart en sommar med sina särskilda typer av säsongsskador. Extrema väderhändelser är förenade med risker och vissa risker kan vi sänka och vi behöver anpassa oss på olika sätt. Ta del av alla skadeförebyggande råd och sänk din risk.

Vad gäller skador i samband med resa kanske framtiden efter pågående pandemi leder till såväl ett ändrat resebeteende som en högre riskmedvetenhet som leder till färre skador. Vad vet man. Det är tryggt att vi har våra försäkringspaket!

 

Susanne Fagerberg
Försäkringsspecialist
Hållbarhetssekretariatet LFAB

Se alla blogginlägg