Vad är skillnaden mellan elcykel och moped?

Räknas elcykel som cykel eller moped?

Definitionen av cykeln har ändrats på senare år och nuförtiden räknas, förutom vanliga trampcykeln, även tre andra fordon som cyklar. Nedan kan ni se de tre fordonen som klassas som cyklar enligt Transportstyrelsen.

Dessa tre är:

  • Elfordon med trampor som har en maxeffekt 250 watt och bara kan förstärka trampningen upp till 25km/h.
  • Elfordon utan trampor som har en maxhastighet på 20km/h och; a) maxeffekt 250 watt eller b) är självbalaserande (T.ex. Segway).
  • Elfordon utan trampor som är avsedd för personer med fysisk funktionsnedsättning. Det finns ingen effektbegränsning men maxhastighet är 20km/h.

Bra att tänka på innan du köper en elcykel

Ta reda på maxeffekten och maxhastigheten på elcykeln. Uppfyller inte ditt fordon kraven anses fordonet ej vara cykel, utan kommer troligtvis falla inom kategorin moped med andra regler och förutsättningar för att få brukas i trafik. Oftast uppfyller en elcykel inte dessa krav och får därmed bara användas inom inhägnat område.

Vilka regler gäller för moped?

En moped klass II: får max köras i 25 km/h, du ska vara minst 15 år och ha förarbevis.

Moped klass I: om mopeden går att köra i 45 km/h så ska mopeden vara registrerad, du ska vara minst 15 år och ha ett AM körkort.

För både el- och bensindrivna mopeder behöver du en trafikförsäkring. Det fixar du enkelt här:

Försäkra din moped

Kom ihåg!

Varken elcykel eller moped är en leksak. Elcyklar och mopeder som drivs på el är inte lekfordon för barn. Ett lekfordon får gå i max 6 km/h så att en vuxen kan gå bredvid.

Två viktiga saker:

  • Hjälm på och knäppt.
  • Mopeder ska ha en trafikförsäkring även när de drivs av el.
Hjälpte det här svaret dig? 6 av 26 har fått hjälp av svaret