Hur fungerar trafikförsäkringen?

Trafikförsäkringen är obligatorisk och ersätter skador om du råkat orsaka på en annan person, ett annat fordon eller någon annans saker. Den är grunden i bilförsäkringen som du måste skaffa samma dag som du skaffar din bil.

Trafikförsäkring är ett måste

Saknar du trafikförsäkring krävs du på en särskild avgift från Trafikförsäkringsföreningen som är mycket högre än vad försäkringen kostar.

Människor som skadas får ersättning

Alla som skadas i trafiken har enligt trafikskadelagen rätt till ersättning som betalas av trafikförsäkringen. Den som drabbas får ersättning oavsett om han eller hon orsakat olyckan eller inte. Det spelar ingen roll om skadan händer vid krock med annat fordon eller vid en singelolycka. Även drabbade fotgängare och cyklister får ersättning av trafikförsäkringen.

Skador på ditt eget fordon – om det inte var ditt fel

Trafikförsäkringen ersätter inte skador som du själv orsakar på ditt fordon eller på egendom som du har med dig i fordonet. Krockar du till exempel med en annan bil kan du få ersättning från det fordonets trafikförsäkring, men bara om det var den andra förarens fel. Då kan du också få ersättning för skador på saker som du transporterat i ditt fordon.

Skador på någon annans fordon eller egendom

Om det var ditt fel att olyckan inträffade får du ingen ersättning alls från trafikförsäkringen, varken för skador på ditt fordon eller på sakerna i det. Däremot ersätter din trafikförsäkring skadorna på motpartens fordon, samt skador som ditt fordon orsakar på annans egendom, till exempel staket eller lyktstolpar.

Utöver en trafikförsäkring kan du ha en helförsäkring eller en halvförsäkring. 

Du måste skaffa en trafikförsäkring samma dag som du blir ägare till ett fordon. Om du har en halvförsäkring eller en helförsäkring så ingår en trafikförsäkring.

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran