Skrota eller ställa av bilen

Dags för skroten eller en paus i garaget? Här är detaljerna du behöver känna till - och bonustips om hur du förbereder bilen för avställning.

När din bil ska skrotas

Har du en gammal bil som inte används eller vars reparationskostnader är högre än bilens värde? Då kan det var dags att skrota bilen. Det finns en hel del bilskrotar runtom i landet. För att hitta en som ligger nära dig kan du ta hjälp av din kommun.

Kom-ihåg-lista innan turen till skroten

 • Glöm inte legitimationen
  När du ska skrota din bil behöver du kunna styrka att det är du som äger bilen. Kika en extra gång i plånboken så du inte glömmer legget!
 • Viktigt med registreringsbeviset
  Ta med det senaste registreringsbrevet, det är den gula delen i pärmen. Se efter i god tid, har du råkat tappa bort det behöver du beställa ett nytt.
 • Ska någon annan än du skrota bilen?
  Om du som ägare till bilen inte har möjlighet att lämna in den själv till en auktoriserad bilskrot, behöver du ordna en fullmakt och kopia på ditt körkort för att skrotningen ska kunna genomföras av någon annan.
 • Avregistrera bilen
  Bilen måste avregistreras, alltså tas bort permanent från vägtrafikregistret. Det brukar ske när du lämnar in den hos en auktoriserad bilskrotare. Tänk på att det inte är samma sak som att ställa av bilen.

Få tillbaka överbliven fordonsskatt

När du skrotar personbil, lätt lastbil eller lätt buss får du tillbaka pengar av Transportstyrelsen om det finns någon överbliven fordonsskatt. Beloppet beräknas från månaden efter det att fordonet avregistrerats. Fordon som har mer än 4 800 kronor i årsskatt får tillbaka skatt redan från avregistreringsdagen.

Vad händer med min försäkring?

När Transportstyrelsen fått in mottagningsbeviset om att du lämnat in bilen för skrotning meddelar de ditt försäkringsbolag som avslutar din bilförsäkring. Har du betalat för en försäkringsperiod som är efter skrotningsdatumet får du tillbaka pengar.

Ställa av bilen - att tänka på

Skulle du inte ha behov av din bil på ett tag, till exempel om du ska resa bort eller bara använder bilen under vissa delar av året, kan det vara en bra idé att ställa av den. Du slipper då betala fordonsskatt och trafikförsäkring.

Har du en bilförsäkring hos oss på Länsförsäkringar behöver du inte anmäla att du har ställt av bilen - din försäkring ändras automatiskt under avställningsperioden. Du betalar istället en mindre summa som ersätter dig för inbrott eller skador såsom brand och skadegörelse i garaget där din bil är parkerad.

När du vill börja använda bilen igen är det viktigt att komma ihåg att ställa på bilen eftersom det inte är tillåtet att köra ett avställt fordon. Du får dock köra kortast lämplig väg till eller från närmaste bilprovning. Kom ihåg att fordonet då måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter. Har din bil varit avställd under en längre period, kontrollera när senaste besiktningen gjordes och om det är dags att boka en ny tid.

Bra saker att göra innan du ställer av bilen

 • Full tank! Gör dig själv en tjänst och se till att tanka fullt innan du ställer av bilen.
 • Se upp för råttor och möss – glöm inte att rensa bilen från mat och annat skräp för att förhindra oinbjudna gäster.
 • Fyll på med spolarvätska och kylvätska (särskilt viktigt under vinterhalvåret).
 • Tvätta bilen noga! Asfaltsfläckar som finns kvar i plåten kan bilda rost.

Hur ställer jag av min bil?

Du anmäler avställning av fordon till Transportstyrelsen. De meddelar i sin tur ditt försäkringsbolag. Är du kund hos oss på Länsförsäkringar och har en halv- eller helförsäkring gör vi om den till en avställningsförsäkring som innehåller brand, glas, stöld, rättskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring blir din försäkring vilande till dess du ställer på bilen igen.

Läs också

Dags att sälja bilen?

Sakerna att tänka på inför, under och efter bilförsäljningen.

Slipa säljskillsen här

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran