Lördagsöppet för att bli tryggare med banktjänster

Lördagen den 13 april har LF Jämtland lördagsöppet på kontoren i Åre och Östersund. Mellan klockan 11 och 15 kan besökare få tips och information om hur man använder banktjänster på ett tryggt och säkert sätt.

Mårten Areskoug, chef för LF Jämtlands bank- och livverksamhet.
Foto: LF Jämtland

Bedrägerier är ett samhällsproblem och skapar otrygghet för att använda tjänster som är viktiga för att sköta våra vardagsärenden. Under lördagen kan kunder och andra hälsa på LF Jämtland utan att boka tid för att bli tryggare med sina banktjänster. Kunder kan också få hjälp med att se över till exempel beloppsgränser och spärra vissa tjänster.
– Vi märker av förståeliga skäl en ökad oro hos våra kunder men även hos anhöriga, familj och vänner, säger Mårten Areskoug chef för bank- och livverksamheten på LF Jämtland.

I början på året har bedrägerier fått stor uppmärksamhet i media. Inte minst de bedrägerier där äldre blir utsatta för brott. En gemensam nämnare för den här typen av brott och brottsförsök är att bedragaren försöker få en person att använda BankID och på så sätt komma åt konton och pengar. Bedragarna skapar ofta oro och stress för att göra någon mer mottaglig för använda BankID.
– Bedragarna är tyvärr både skickliga och manipulativa. Så fort något känns det minsta fel så ska man lägga på luren, ju mer tid bedragaren får desto större är risken att bli bedragen, säger Mårten Areskoug.

Det går att bli både tryggare och säkrare samt göra det svårare för bedragarna. Till exempel genom att spärra vissa tjänster och sänka beloppsgränser för överföringar. Något man alltid kan få hjälp med men även under lördagen den 13 april. LF Jämtland och Sveriges banker har breda samarbeten med myndigheter och andra aktörer för att minska bedrägerierna och göra det svårare för att bedragarna. En del i det arbetet är att informera och öka kunskap och trygghet i användandet av banktjänster.

Så skyddar du dig mot bedrägerier

  • Får du ett samtal eller sms som känns konstigt eller gör dig orolig? Lägg på luren, radera meddelandet. På en gång! Är du osäker kan du alltid ringa din bank. Använd ett nummer du själv söker upp på webben.  
  • Var vaksam om du får sms eller e-post som verkar handla om dina bankuppgifter. Klicka aldrig på medföljande länkar!
  • Använd aldrig ditt BankID eller bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.  
  • Lämna aldrig över kortuppgifter eller koder till en person som kontaktat dig.
  • Kontrollera alltid noggrant vad du signerar med BankID-appen. Avsikten med signeringen framgår alltid innan du godkänner signeringen.
  • Installera aldrig program eller appar på någon annans uppmaning. Bedragare kan ta över din dator eller telefon.

Fakta bedrägerier:
Bedrägerier kommer i många olika former. Den typen av bedrägeri där en bedragare försöker få något att använda BankID genom social manipulation ökar. Bedragarna är skickliga och förtroendeingivande. Ofta påstår de sig att vilja hjälpa till genom att till exempel påstå att de ringer från banken och vill stoppa en märklig transaktion.

Bedrägerier var den kategori brottskategori som ökade mest under 2023 och bedrägeri genom social manipulation ökade med 36 procent jämfört med året innan. * Mörkertalet anses vara stort eftersom bedrägerier ofta är förknippade med skamkänslor och därför inte anmäls.

* Källa Brottsförebyggande rådet

Dokument & länkar

LF Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden