Nytt samarbete ska stoppa skogsbränder i sommar

Länsförsäkringar Älvsborg gör tillsammans med Maskinring Sjuhärad en stor satsning på att öka brandberedskapen med hjälp av lantbrukarna i vårt område. Genom att erbjuda gratis strålmunstycken och kopplingar till lantbrukarnas gödseltunnor kommer 45 lantbrukare nu att öka resurserna och beredskapen vid skogsbränder. Genom ett nytt resursregister kommer räddningstjänsten på ett enkelt sätt kunna få hjälp om de behöver extra resurser.

Anders Lindhjem LFÄ
Foto: Länsförsäkringar Älvsborg

Risken för skogsbränder i vårt område ökar i takt med att vi får ett varmare klimat. Skogsbränder kostar skogsägare och försäkringsbolag stora belopp i pengar, men kan också innebära en tragedi för den enskilde. Länsförsäkringar Älvsborg försäkrar en stor del av lantbruken och skogen i vårt område.

För att förebygga och begränsa skador kommer nu Länsförsäkringar Älvsborg sponsra inköpet av strålmunstycke och koppling till de lantbrukare som ställer sina gödseltunnor till förfogande.

Vi på Länsförsäkringar Älvsborg vill ta ansvar för att begränsa och förhindra skogsbränder. Vi vet att lantbrukarnas gödseltunnor kan göra stor skillnad för att kunna förhindra en skogsbrand i ett tidigt skede. Den här satsningen kan vara med och rädda både skog, djur, människor och fastigheter, säger Anders Lindhjem, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Sponsrar 45 lantbrukare

I ett första steg omfattar satsningen 45 paket med det speciella strålmunstycket och kopplingen som är anpassade till räddningstjänstens kopplingar. Det gör att räddningstjänsten kan få tillgång till betydligt mer vatten än i deras egna bilar vid händelse av brand i skog och mark.

Lantbrukens gödseltunnor kan vara en viktig resurs vid skogsbränder och kan användas på flera sätt. Bland annat för att blötlägga terrängen längs brandgator eller att försörja räddningstjänstens slangsystem om det skulle finnas behov av det, säger Anders Lindhjem.

Långsiktig satsning på resursregister

Maskinring Sjuhärad har som verksamhetsidé att samordna de resurser som finns hos företag och lantbrukare i Sjuhärad med omnejd. Som en väsentlig del i den här samverkanssatsningen kommer Maskinring Sjuhärad i Länsförsäkringar Älvsborgs område att skapa och hålla ett register med de maskinresurser som finns hos de lantbrukare som anmäler sig till den här satsningen. Det handlar både om utrustade gödseltunnor, men även om andra typer av maskiner som kan vara bra att använda i ett nödläge.

Räddningstjänsterna i vårt område kommer att kunna ringa ett journummer om de bedömer att de behöver ha extra resurser vid en insats. Journumret bemannas av Länsförsäkringar Älvsborgs larmcentral, vilket säkerställer att räddningstjänstens önskemål kan tas emot dygnet runt. Uppgifterna skickas till Maskinring Sjuhärad som i sin tur kontaktar de lantbrukare som skulle kunna vara med och bidra.

Satsningen på ett resursregister ska leva över flera år, därför har ett treårsavtal tecknats mellan Marskinring Sjuhärad och Länsförsäkringar Älvsborg, som ett första steg.

Vi är glada över att vara med i det här samverkansprojektet. Länsförsäkringar Älvsborgs sponsring av inköp av släckutrustning leder förhoppningsvis till att lantbrukarnas resurser används i högre grad. Genom vårt nya resursregister får räddningstjänsten både en enklare kontaktväg in och en ökad kapacitet när de ska släcka skogsbränder i vårt område, säger Kajsa Nilsson, vd för Maskinring Sjuhärad.

Fakta:

I länet kommer ungefär 45 stycken lantbrukare med gödseltunnor att utrustas med strålmunstycke och en koppling som passar till räddningstjänstens utrustning. Gödseltunnorna har kapacitet mellan 10 000 och 25 000 liter vatten. Tunnorna körs med traktor och används till att gödsla odlingsmark men kan också fyllas med vatten. Med ett speciellt munstycke kan vatten skjutas ut ungefär 30-60 meter och kan användas för att blötlägga terräng längs brandgator eller släcka bränder direkt.

Dokument & länkar

Om Länsförsäkringar Älvsborg Länsförsäkringar består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom respektive länsförsäkringsbolag får kunderna; privatpersoner, lantbrukare, företag och organisationer ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Som försäkringsbolag och bank är vi lite annorlunda. Vi har inga externa aktieägare med vinstkrav utan den som har en sakförsäkring hos oss är inte bara kund, utan även delägare i bolaget. Ägarna företräds av 61 fullmäktigeledamöter som bevakar kundernas intressen. Länsförsäkringar Älvsborg verkar i de 19 kommuner som tidigare utgjorde Älvsborgs län och som nu är en del av Västra Götalandsregionen. Utgångspunkten i vårt arbete är den lokala närvaron och en långsiktig omsorg om vårt område och de människor som bor här. Idag har vi närmare 220 000 kunder från Tranemo i söder till Åmål i norr.

Se alla pressmeddelanden