Så undviker du getingar i sommar

Oavsett om sommaren blir rik på getingar eller inte, är det bra att redan nu leta efter nya getingbon runt huset för att minska getingplågan när högsommaren kommer. Men getingar är inte bara av ondo – de är en viktig del i ekosystemet. Om du inte störs av getingar kan du låta dem vara ifred – de håller insekter borta och hjälper till viss del att pollinera växter.

getingbo
Foto: Johnér

Getinghonorna vaknar på våren och börjar söka efter en ny boplats. Ett litet getingbo tidigt på försommaren är oftast inte större än en pingisboll och innehåller oftast bara en hona och ett mindre antal larver.

– Jag rekommenderar alla husägare att ta flera inspektionsrundor under försommaren runt huset för att tidigt upptäcka getingbon. Eftersom getingarnas bon fortfarande är små tidigt på säsongen kan man då normalt ta ner dom på egen hand, säger Ulf Skoglund, skadedjurstekniker vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Getingar söker sig ofta till samma ställe på bostadshuset, till exempel innanför en vindslucka, under en takbjälke eller i ett skyddat hörn av byggnaden.

– Att täta hål och springor på husets utsida minskar förutsättningarna för bra boplatser. Ett annat tips är att se till att ventilationer och öppningar är försedda med insektsnät, fortsätter Ulf Skoglund.

Bästa tidpunkten att ta bort getingbon är kyliga kvällar, då är getingarna lite slöare. Tänk på att ha tjocka handskar, täckande kläder och gärna en myggluva över huvudet. Den som drabbas av problem med getingbon i villan eller fritidshuset kan oftast få hjälp med sanering via sitt försäkringsbolag, genom boendeförsäkringen.

Om getingarna inte utgör någon fara för dig och inte förstör möjligheterna till att sitta ute eller att låta barnen leka i trädgården så rekommenderar vi att du låter dem vara. Getingar hjälper till viss del till att pollinera växter och framför allt att äta upp skadeinsekter i trädgården, vilket gör dem till en viktig del i ekosystemet. Om ett bo sitter på ett ställe där getingarna inte besvärar oss människor kan man därför med fördel låta det sitta kvar.

För mer information, kontakta:

Ulf Skoglund, skadedjurstekniker, Länsförsäkringar Västerbotten, mobil: 073-845 92 30, e-post: ulf.skoglund@LFvasterbotten.se

Jonas Sandström, chef skadedjursservice och skadeförebygg, Länsförsäkringar Västerbotten, mobil: 073-844 91 19, e-post: jonas.sandstrom@LFvasterbotten.se

Närhet skapar trygghet. Länsförsäkringar Västerbotten är ett lokalt och kundägt bolag med Västerbotten som enda marknad. Vår filosofi är enkel – vi ägs av våra kunder och vi vill finnas nära dem och förstå deras behov. Vi erbjuder ekonomisk service med tjänster kring bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Våra kontor finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele, vi har 150 000 kunder och 220 medarbetare. Tillsammans med våra kollegor i de övriga 22 länsförsäkringsbolagen bildar vi en rikstäckande bolagsgrupp med ett av Sveriges starkaste varumärken.

Se alla pressmeddelanden