Bilsemester

Glöm inte ta med dig det viktigaste

Bilsemester

När du åker på semester utomlands med bilen finns det några saker att tänka på. Här kan du bland annat läsa mer om Gröna kortet och få andra tips inför din resa. 

MER-försäkring ger ökad trygghet

Vår tilläggsförsäkring MER ger ökad trygghet på resan. Med den har du rätt till hyrbil om din bil går sönder eller blir stulen.

Läs mer om vår bilförsäkring och MER-tillägget

Reseförsäkring är viktigt

I en hemförsäkring ingår ett reseskydd i 45 dagar. Se alltid till att ha en hemförsäkring för ditt hem och då får du alltså ett reseskydd på köpet för hela familjen.

Läs mer våra olika reseskydd

Resekortet i vår app

Ett Resekort är bra att ha med på resan. I vår app hittar du vårt resekort där hittar du bland annat viktiga telefonnummer och annan nyttig information.

Läs mer om resekortet
Läs mer om hur du kan göra ärenden direkt i vår app 

Packa bilen säkert

Packa bilen säkert. En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att lägga fast lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning.

Lasta inte takboxen för tungt, bilen blir mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.

Packa inte bilen kvällen före resan då ökar risk för bilinbrott och hemförsäkringen ger bara ett begränsat skydd vid inbrott i bilen.

Bra att ta med på utlandssemestern

Registreringsbeviset på bilen, skadeanmälan, Gröna kortet och eller internationellt körkort i vissa länder. Försäkringsbrevet kan också vara ett krav i vissa länder.

Olika regler i olika länder i Europa

En del länder har förbud mot dubbdäck, andra har krav på varselljus eller halvljus. Information finns ofta på olika länders turistbyråers webbplatser och Motormännen har samlat mycket information på sin webbplats.

Till Motormännen

Skadeanmälan

För att underlätta om du råkar ut för en skada utomlands så har alla europeiska länder likadana skadeformulär som vi har i Sverige fast på sitt eget språk, det vill säga en gemensam skadeanmälan som man gemensamt fyller i på skadeplatsen. Ha gärna en skadeanmälan med dig i bilen. Den kan du hämta hos oss eller så skickar vi den.

Kontakta oss

Polisanmälan

I många länder i Europa måsta man alltid polisanmäla en trafikolycka, för att vara på den säkra sidan är det därför bra att alltid kontakta polisen på plats som ger dig råd om vad du ska göra. Som vanligt kan du alltid höra av dig till Länsförsäkringar skadejour på +46 8 670 40 00 för råd och hjälp.

Läs mer i broschyren Bila utomlands/Driving abroad English version

Vad gäller efter Brexit!

Just nu rekommenderar vi att ni beställer ett grönt kort om ni ska bila i Storbritannien.

Det är fortfarande oklart om det kommer att bli ett avtal mellan Storbritannien och EU och det kan därför komma att krävas ett grönt kort.

Vi bevakar utvecklingen och uppdaterar så snart vi vet vad som gäller och vilka konsekvenser det får för dig som ska bila i Storbritannien.