Lördagsöppet för att motverka bedrägerier: "Så minskar vi risken att fler drabbas"

Rapporteringen i media har varit omfattande. Bedrägeriförsöken ökar i samhället och vem som helst kan bli drabbad. Därför väljer nu LF Jönköping att välkomna sina kunder till samtliga lokalkontor i länet, lördag den 13 april, för att på plats erbjuda hjälp med förebyggande åtgärder – så att färre riskerar att utsättas för brott.

Bankchef Sara Derefalk står med allvarlig min och armarna i kors. Hon bär en ljusblå kostym.
Bankchef Sara Derefalk ser en oroväckande trend i samhället och hälsar kunderna välkomna till LF Jönköpings kontor i helgen, för att hjälpa dem minska risken att bli utsatt för brott.

Vi vill ge våra kunder möjlighet att komma till oss utan att behöva boka tid, och när det passar dem. Genom att hålla öppet en lördag hoppas vi att fler kan ha möjlighet att besöka oss och ta chansen att få en genomgång om hur de skyddar sig mot bedrägerier. På så sätt hoppas vi att detta i förlängningen kan bidra till att färre bedrägerier sker, säger Sara Derefalk, chef Bank LF Jönköping.

Konkreta råd

Under lördagens öppet hus kommer kunderna att erbjudas hjälp med en översyn av sin situation, att se över produkter som inte används och få en genomgång av beloppsgränser, tillfälliga spärrar samt utbildning kring vad man som privatperson bör tänka på för att inte bli lurad av bedragare. 

Vi jobbar löpande med olika insatser för att hjälpa våra kunder och göra det svårare för bedragarna. Att hålla öppet denna lördag är inte en enskild insats utan en av många. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra skydd för att motverka att bedragare ska komma åt våra kunders pengar, säger Sara Derefalk.

"Bli Svårlurad"

LF Jönköping och Sveriges banker har breda samarbeten med myndigheter och andra aktörer för att minska bedrägerierna och göra det svårare för bedragarna. En del i det arbetet är att informera och öka kunskap och trygghet i användandet av banktjänster. Materialet i kampanjen Svårlurad är ett sådant exempel.

Fakta bedrägerier 

  • Bedrägerier kommer i många olika former. Den typen av bedrägeri där en bedragare försöker få något att använda BankID genom social manipulation ökar.
  • Bedragarna är skickliga och förtroendeingivande. Ofta påstår de sig att vilja hjälpa till genom att till exempel säga att de ringer från banken och vill stoppa en märklig transaktion.
  • Bedrägerier var den kategori brottskategori som ökade mest under 2023 och bedrägeri genom social manipulation ökade med 36 procent jämfört med året innan, enligt Brottsförebyggande rådet.
  • Mörkertalet anses vara stort eftersom bedrägerier ofta är förknippade med skamkänslor och därför inte anmäls. 

Läs mer

På LF Jönköpings hemsida tipsar banken om fler sätt att skydda sig mot bedrägerier, här: Skydda dig mot bedrägerier 

Tider: Öppet hus

Lördagen 13 april på LF Jönköpings kontor

Jönköping kl 11-14
Tranås kl 11-14
Vetlanda kl 11-14
Värnamo kl 11-14
Nässjö kl 11-14

Se alla pressmeddelanden