Undvik ett el-ände - så laddar du din elbil säkert

Allt fler väljer en elbil när det ska investeras i nytt fordon. Ett på många sätt klokt val men även ett val som medför att du som bilförare behöver tänka lite nytt, exempelvis hur du ska ladda din bil. För samtidigt som antalet elbilar ökar på våra vägar, ökar även skador till följd av felaktigt laddade elbilar. Vår skadeförebyggare Tobias Isaksson ger dig tips vad du ska tänka på.

Foto på elbil som laddas.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte gjorda för att klara av den långvariga belastning som en elbil kräver. Genom att plugga in bilen i ett vanligt eluttag ökar risken för brand avsevärt. Kanske är det lätt att tro att det inte är några problem, med många elbilar följer nämligen en uppsättning sladdar, bland annat en laddsladd gjord för de vanliga eluttagen. Men om man läser i manualen till sin bil står där oftast att just den sladden endast får användas i nödfall och om man följer gällande säkerhetsregler.

När belastningen blir för hög i ett eluttag blir det varmt och i värsta fall kan det börja brinna. Plasten runt eluttaget smälter och om detta sker i ett obevakat utrymme kan värme tända annat brandfarligt material runt omkring innan exempelvis en jordfelsbrytare löses ut.

Att installera en laddstation hemma är alltså ett krav för att du säkert ska kunna ladda din elbil. Att installationen görs av en auktoriserad elektriker är lika självklart som att du anlitar en behörig hantverkare när du renoverar ditt badrum. En laddbox eller laddstolpe är avsedd för att klara av den höga och långvariga belastning som en elbil kräver.

Checklista för tryggt laddande

Elbilsmarknaden är fortfarande relativt ung och för dig som nybliven eller potentiell ägare till en elbil kommer här en liten checklista för tryggt laddande:

  • Ladda inte bilen med vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Även om det följer med en vanlig elkabel till din bil är det inte säkert och denna elkabel ska bara användas under uppsikt och i nödfall.
  • Anlita en auktoriserad elfirma för att installera din laddstation.
  • Använd aldrig förlängningssladd när du laddar. En förlängningssladd kan göra att säkringen inte skyddar på rätt sätt.

Fler säkra tips