Ska jag fortsätta spara i ISK efter skattehöjningen?

Vid årsskiftet höjdes skatten på ISK och detta fick stor spridning i media. Men vad innebär det för just dig? Här försöker vår placeringsrådgivare Richard Barba reda ut och svara på frågan om ISK fortsatt är ett bra alternativ efter skattehöjningen.

Foto på placeringsrådgivare Richard Barba.
Foto Sven Persson/swelo.se

Ett ISK, som är en förkortning för Investeringssparkonto, är en sparform där du kan investera i olika värdepapper, som fonder och aktier. Detta kan du göra på flera andra sätt också. Skillnaden mellan vanligt traditionellt sparande och ISK ligger i hur du betalar skatt på den vinst dina värdepapper gör.

När du investerar i aktier eller fonder på traditionellt vis betalar du skatt på din vinst den dagen du säljer dina värdepapper. För ett ISK använder man sig i stället av en schablonintäkt, en tänkt vinst på dina värdepapper under året som gått. Schablonintäkten ligger till grund för den skatt du ska betala varje år. För ett ISK betalar du med andra ord inte skatt på den faktiska vinst du gör, utan ett bestämt belopp baserat på hur mycket du har sparat under året och har på ditt konto vid ingången av varje kvartal. Det kallas schablonbeskattning och är något som din bank räknar ut åt dig och meddelar Skatteverket. Den dagen du säljer dina värdepapper från ett ISK, behåller du hela summan eftersom du redan betalt en schablonskatt varje år.

Så är ISK fortsatt en god sparform för just dig? En enkel tumregel är att årsavkastningen på det sparade beloppet är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med statslåneräntan som gäller för ISK-skatten 2024 behöver avkastningen vara högre än 3,62 procent. Så dubbelkolla hur stor avkastning (inklusive avgifter) du har på din räntefond och om den är högre än 3,62 procent.

Läs mer

Så fungerar ISK-konto

Skatteverket - hur ditt ISK-sparande beskattas och vilka belopp som gäller för 2024.

Är du osäker och vill se över ditt sparande, hör av dig till oss så hjälper vi dig spara till både trygghet och nöje. 

Kontakta oss