Tecknade villaförsäkring - fick trygghetsbesök

Om det börjar brinna i ditt sovrum på andra våningen – var finns din alternativa utgång? Vid Trygghetsbesöket insåg Peter Perby att han bara hade en: fönstret.

Foto på en brandsläckare.
Foto: Sven Persson/swelo.se

I maj köpte Peter Perby en villa i Östra Vram och tecknade en villaförsäkring hos LF Göinge-Kristianstad. I villaförsäkringen ingår ett så kallat Trygghetsbesök, då en skadeförebyggare kommer ut och tittar på fastigheten.

– Det är en liten genomgång av huset där man får tips på saker man kan tänka på för att minska risken för skador. Till exempel att fästa upp diskmaskinsslangen för att minska risken för vattenläckage, säger Peter, som har ägt hus förut och dessutom gärna sätter sig in i fastighetsskötsel.

– Jag vill ta hand om mitt hus så jag är noga med att läsa på, jag har ganska bra koll på underhållsbiten egentligen. Men det finns alltid saker som kommer upp, som man inte tänkt på innan. Vid Trygghetsbesöket får man en genomgång och det är en extra trygghet. Det känns också bra att någon från försäkringsbolaget har varit och tittat på huset.

I villan på cirka 80 kvadratmeter bor numera Peter tillsammans med hunden Bobo. Skadeförebyggaren som besökte paret var LF Göinge-Kristianstads Olof Linder, berättar Peter.

– Jag uppskattar det personliga besöket. Det är bra att få ett ansikte på en människa och ha någon att höra av sig till om man har frågor.

Trygghetsbesöket ersätter inte en besiktning. Villan besiktigades i samband med köpet och mycket av det som skadeförebyggaren tittade på, kände Peter redan till från besiktningen.

– Men det här med brandstege var ju bra. Jag har sovrummet på övervåningen och där finns ett fönster. Enda vägen ut, om det brinner i dörröppningens riktning, är ju genom det. Olof tipsade om att jag kunde köpa en mobil brandstege som man kan häkta fast i fönstret. Den funkar som en stabil repstege att klättra ner på.

Vid sina besök tittar skadeförebyggaren också på om det finns brandvarnare och om de är korrekt uppsatta. Det hade dock Peter redan ordnat.

– Brandvarnare har jag koll på, liksom brandsläckare och brandfilt. Min brandfilt hänger faktiskt på väggen i köket, det är inte så snyggt men den ska ju vara tillgänglig. Säkert tycker vissa att jag överdriver riskförebyggandet. Men jag har jobbat med akutsjukvård hela min karriär så jag har fått se brandolyckor på nära håll – och konsekvenserna av dem.

Att LF Göinge-Kristianstad finns nära och är lätt tillgängliga är en fördel, konstaterar han.

– Det är ett väldigt bra och familjärt försäkringsbolag. Jag har varit jättenöjd med Länsförsäkringar, man får väldigt bra service om det händer något. Allt annat i samhället är så opersonligt i dag, här får man ett ansikte och en personlig kontakt. Och man kan enkelt besöka dem rent fysiskt, det är också bra.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2023.

Här kan du läsa hela tidningen digitalt