Vad händer den dagen du går bort?

Den ekonomiska situationen vid dödsfall kan bli svår på många olika sätt. Beroende på hur din familjesituation ser ut finns det olika saker du bör tänka på. Vår bankrådgivare Hanna Olin ger dig några handfasta tips beroende på hur din situation är.

Foto på vår bankrådgivare Hanna Olin.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Se över vilka regler som gäller din familjesituation

Ibland tar livet en vändning man inte kunnat förutspå. Att tala om vad som sker om en av er i familjen skulle gå bort är därför en god idé precis som att ta reda på vilka regler som gäller för just er familjesituation. Är ni gifta eller sambos. Har ni gemensamma barn eller barn från tidigare förhållande är sådant som påverkar vem som ärver vem och när. Kontakta din bankrådgivare om du har frågor.

Skriv testamente

Genom ett testamente kan du bestämma hur du vill att dina tillgångar ska fördelas den dag du går bort. I samboskap eller i förhållanden med särkullbarn kan detta vara särskilt viktigt. Även om ni är gifta och bor tillsammans har särkullbarn rätt att ärva sin förälder. Det kan innebära att du då inte har råd att bok kvar om du tvingas till att lösa ut din partners barn.

Livförsäkring

I samband med ett dödsfall uppstår flera situationer som är kostsamma – alltifrån bouppteckning till begravning kan medföra stora kostnader. Genom att teckna en livförsäkring kommer du ge en ekonomisk möjlighet för dina efterlevande som kanske annars inte hade funnits. Ett ekonomiskt andrum när det sista man vill tänka på är pengar.

Efterlevandeskydd för din pension

Vad händer med den pension du tjänat in om du dör? Den allmänna pensionen ger ett visst skydd men för dig som har tjänstepension finns möjlighet att påverka utfallet av om du skulle gå bort.

Ta kontakt med din bankrådgivare så kan vi hjälpa dig om du har några frågor.

Kontakta oss