Vinterstäda din ekonomi

Vi närmar oss vinterns kalla månader. Hög tid att se över din budget och vinterstäda ekonomin. Budgeten är den grund som din privatekonomi vilar på. Vår bankrådgivare, Adam Glans, ger dig tips på hur du kommer igång.

Foto på vår bankrådgivare Adam Glans.
Foto: Sven Persson/swelo.se

En budget innehåller det du tjänar – dina inkomster – och det du måste betala – dina utgifter. Din budget är den grund som din privatekonomi vilar på. Dina utgifter brukar normalt dels upp i fasta och rörliga utgifter. Till de fasta hör saker som låneinbetalningar, hyra, el och värme. Rörliga utgifter kan vara kläder, nöjen och resor.

När du gör din budget är det viktigt att du gör den månadsneutral. Främst under vintern stiger kostnader för exempelvis el och värme, men genom att du under året räknar fram ett snitt av denna kostnad, jämnar du ut topparna och dalarna över året. Det hjälper dig att få bättre koll på din vardagsekonomi.

Ett exempel på detta är att du kanske under sommaren har ett lägre elpris om du har rörligt elavtal. Genom att räkna samman hela fjolårets elkostnad och därefter dela summan med 12 månader får du ett snitt som du varje månad kan ”betala in” till ditt räkningskonto. I stället för att betala 1 500 kronor för elen i juli och 5 500 kronor i januari, kan du sätta av 3 500 kronor i månaden.

En månadsbudget fungerar bra att göra från mars till februari eftersom vi då kommit över de månader då våra värme- och elkostnader oftast är som högst. Den extra avsättning du gör under vår och sommar, blir din buffert under vintern. Så om du inte redan gjort det, planera in att göra en budget nästkommande år.

För dig som ännu inte hunnit göra en budget, gå tillbaka i din internetbank och se vilka utgifter du hade under föregående vinter och ta höjd för dessa utgifter i år. Det gör att du står väl förberedd inför vintern och städar undan eventuell oro för hur det kommer bli med din ekonomi. Glöm inte att alltid planera in ett sparande som en fast månadsutgift. Ditt sparande är den extra tryggheten som din privatekonomi mår bra av.

Behöver du hjälp kan du alltid vända dig till din bankrådgivare för ett budgetsamtal.