Därför ska du laga stenskottet - genast

Pang! Stenskottet i vindrutan är ett faktum. Men visste du att om du lagar det genast sparar du pengar, skyddar miljön och slipper vara utan din bil en hel dag?

Maria Eld på Carglass lagar ett stenskott.
Maria Eld på Carglass i Hässleholm. Foto: Sven Persson/swelo.se

Tänk dig att du byter 40 vindrutor – eller lagar 40 vindrutor.

– Avfallet från 40 bytta vindrutor fyller en hel container. Avfallet från motsvarande mängd lagningar ryms i en hand, berättar Christoffer Thuresson, Account Manager för Carglass Sverige.

– Till detta kommer fördelen att vi genom att laga slipper tillverka lika mycket glas som dessutom måste fraktas över hela världen, fortsätter han.

Att laga ett stenskott innan det blir en spricka och rutan måste bytas, har stora fördelar även för plånboken. Att laga kostar oftast för en privatperson upp till 200 kronor. Medan självrisken för att byta en ruta kostar omkring 1 500–2 000 kronor.

– Inte nog med det: ska du byta rutan behöver du oftast vara av med bilen under en dag. Att laga tar cirka 30 minuter, säger Christoffer.

I dag kan en ny vindruta kosta 15 000 kronor. Varför har vindrutor blivit så dyra?

– De innehåller otroligt mycket komponenter. 1980 hade man två val på vindruta: med solkant eller utan. I dag finns det modeller med 27 olika val till rutan. De innehåller bland annat kameror och sensorer. Dessutom är de i dag en bärande del av karossen. Det gör att en skadad vindruta håller ihop bilen sämre om du krockar. Svårigheten just nu, är att människor inte förstår att de ska laga sina rutor – och att det är bråttom innan sprickan uppstår.

Robert Engström är ansvarig för Carglass verkstad i Hässleholm. Han tipsar om att så snart stenskottet hänt sätta stenskottsplåster eller tejp över skadan:

– Så att det inte kommer väta och smuts in i skadan. Då blir stenskottet mycket enklare att laga och slutresultatet blir oftast mycket bättre.

Ingen självrisk när du lagar rutan

Att laga ett stenskott innan det blir en spricka är det bästa för miljön och säkerheten. Därför har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tagit bort självrisken när bilägaren väljer att laga vindrutan i stället för att byta den.

– Får du en spricka i vindrutan måste den bytas. Men tar du dig till en verkstad med ditt stenskott i tid, går det oftast att laga. Lagning brukar uppskattas av kunderna, eftersom det blir snabbt ordnat och utan kostnad för dem. Problemet är att långt ifrån alla känner till detta, säger Lars Mårtensson, skadereglerare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Så vad gör jag om jag får ett stenskott?

– Tejpa stenskottet och åk sedan till en av de verkstäder vi samarbetar med. Du hittar dem på vår webbplats eller bara ring oss, så berättar vi vilken som finns närmast. Genom att göra detta sparar du pengar, skyddar miljön och får en säkrare bil.

Verkstäder och reparatörer

Så undviker du stenskott

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2023.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt