Det finns många sätt att sänka företagets elkostnader

De ger oberoende och gratis information om energieffektivisering till bygdens företagare. – Det är många som vill ha goda råd nu, säger Moa Gerklev, energi- och klimatrådgivare på Kristianstads kommun.

Foto på en gårdsbyggnad med solceller på taket.

Kommunens energi- och klimatrådgivare ger råd till företagare, bostadsrätts- och idrottsföreningar och privatpersoner i Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge. Aldrig har så många hört av sig som nu.

– Det är många som uppskattar att det finns någon man kan ringa och rådgöra med, som är oberoende och inte vill sälja någon tjänst eller produkt, säger Moa.

Många energitjuvar i företagslokaler

I företagslokaler finns många energitjuvar som maskiner och apparater som står på när de inte används, konstaterar hon.

– Jag rekommenderar att man går en nattvandring och ser vad som är i gång när inget borde vara det. Och kolla på energimätaren, är det något som drar? Vad som drar energi i onödan skiljer sig vitt åt.

– En väldigt vanlig källa till onödig energiåtgång är tryckluft. Tryckluft är väldigt krävande och läcker ofta. Det kan vi hjälpa till med att kolla upp.

Det första steget till sänkta kostnader är att täppa till energitjuvarna. Nästa att investera i smartare system, styrning och teknik.

– För de allra flesta finns mycket pengar att spara. Elen har varit så billig så länge att många inte funderat så mycket över den utgiftsposten. Det är positivt för klimatet att vi nu vill spara på energin.

Solceller är en investeringskostnad som betalar sig relativt fort i dagens läge, menar hon.

– Men, det sparar inte på energianvändningen – så börja där. Gör gärna en energikartläggning i detalj tillsammans med en energikonsult och få ett åtgärdsförslag som du sedan kan utgå ifrån.

Många företagare som ringer är desperata.

– Men få inte panik. Håll huvudet kallt och agera logiskt. Och varje kilowatt räknas. Även om du inte själv sitter på pottkanten ska du spara, för det minskar efterfrågan och därmed priset. Påminn dig själv och omgivningen om att vi gör det här tillsammans.

Energieffektivisera mera

www.energimyndigheten.se/nrp/ finns guider, webbkurser och goda exempel på företag som lyckats få ner energikostnaderna inom olika branscher. På ekrs.se hittar du fler smarta tips och kontaktuppgifter till din lokala energirådgivare.

Helhetserbjudande till dig som företagare i vår del av Skåne

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ditt kundägda bank- och försäkringsbolag. Vi finns nära dig och följer ditt företag genom åren. Hos oss får du svar på dina bank- och försäkringsfrågor genom en personlig bankkontakt.

Vi vill ge dig trygghet så du kan fokusera på ditt företagande.

Läs mer om våra försäkringar och banktjänster

Kontakta oss