Alla aktörer i samhället måste hjälpa till mot penningtvätt

Fulpengar som förvandlas till vita göder de kriminellas illegala verksamheter. I egenskap av bank och försäkringsbolag utsätts Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad regelbundet för försök till penningtvätt. – Vi motverkar penningtvätt på alla sätt vi kan och vi ligger i framkant i branschen.

Foto på hand som kastar in sedlar i en tvättmaskin.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Penningtvätt är ett nationellt och internationellt jätteproblem. Pengar som erhållits genom illegal verksamhet som knarkhandel, stölder eller människohandel tvättas genom olika metoder vita, så att de kan användas till en lyxig livsstil – eller terrorism.

”Granskar alla begärda utbetalningar”

Ett sätt att tvätta pengar är att flytta dem mellan olika bankkonton, så att ursprunget till slut inte går att fastställa. Ett annat sätt är att anmäla de stulna sakerna som förstörda, och få ersättning för skadan hos försäkringsbolag.

– Vi granskar noga alla begärda utbetalningar för att besluta om vi kan ersätta eller inte, annars riskerar vi att bidra till penningtvätt, säger utredaren på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Det är numera kriminellt att hantera svarta pengar enligt en lag från 2014.

– Det gäller alla i samhället; hanterar du pengar som du inte vet var de kommer från är det brottsligt.

Rapporterar misstankar till Finanspolisen

Vissa branscher är särskilt utsatta för penningtvättsrisk. Dit hör banker, livförsäkringsbolag, värdepappersbolag, betaltjänstföretag med flera, enligt Finanspolisens rapport från 2017. Därför är banker och andra finansinstitut skyldiga att ta reda på varifrån pengarna kommer.

– Alla företag måste enligt lag göra vad de kan för att förhindra penningtvätt. Och vi är som bank skyldiga att rapportera alla misstankar till Finanspolisen.

På skadesidan ser förutsättningarna lite annorlunda ut: enligt lag får en verksamhet inte betala pengar vid misstanke om kriminell verksamhet.

– Konsekvensen är att vi inte ersätter några skador där den som begär pengar inte kan visa eller förklara ursprunget.

”Grov kriminell verksamhet i nordöstra Skåne”

Penningtvätt är dessvärre ett ökande problem i samhället, konstaterar utredaren:

– Vi har grov kriminell verksamhet här i nordöstra Skåne och i hela landet som mestadels handlar om narkotika. De knarkpengarna omsätts i guld, klockor, bilar, fastigheter och bidrar i förlängningen till att någon blir skjuten på gatan någonstans i landet. Länsförsäkringar är en stor aktör i samhället och vi bidrar med vad vi kan för att stoppa de kriminellas pengaflöden. Men ingen enda aktör kan lösa det här ensam; alla i samhället måste hjälpa till.

Se upp!

Som privatperson blir du ett lätt rov för penningtvätt, som inte minst sker på säljsajter på nätet:

– Där kan du köpa en sak som kan vara stöldgods. Då har du tvättat pengarna vita och hjälper till att bidra till den kriminella verksamheten.

Det gäller även om du säljer en vara och tar emot betalningen i kontanter. Stora kontanta summor är förmodligen svarta pengar från kriminell verksamhet.

– Ett tips är att i stället för att ta emot de kontanta medlen, se till att få betalt via Swish, säger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare.

Läs mer om penningtvätt

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2023.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt