Pandemin gjorde mig lösningsorienterad

Höga drivmedelspriser och elkostnader slår hårt mot blombranschen, som ofta importerar från Nederländerna. - Nu har jag börjat odla själv, säger Frida Svensson, Årets unga företagare, Blommor & Blad i Broby.

Foto på Frida som driver Blommor & Blad i Broby.
Foto: Sven Persson/swelo.se

En stor del av de blommor som säljs i skånska butiker är importerade från Nederländerna, där de odlas i växthus och sedan transporteras med lastbil. Det innebär att kostnaderna för blomsterförsäljarna här har ökat dramatiskt eftersom både el- och drivmedelspriserna har gått upp rejält. Men för Frida Svensson som driver blomsterbutiken ”Blommor & Blad” i Broby blev de ekonomiska utmaningarna början på ett nytt ben att stå på: Egenodlade blommor.

- Jag bor på en gård i Glimåkra och har några hektar runt huset som är jättefin odlingsmark. Förra året satte jag tusen knölar dahlior. I år kan det bli dubbelt så många. Tulpanerna blir cirka 5 000. berättar hon och fortsätter.

Fick hitta lösningar under pandemin

- Vi har ju genomlevt covid och fick hitta lösningar för att få det att fungera med till exempel bukettprenumerationer. Att odla själv ger verksamheten en helt annan marginal och det är dessutom både giftfritt och närodlat. Det tycker kunderna om. Dessutom vet jag ju precis när blommorna är plockade och hur lång hållbarheten är. Det blir helt andra förutsättningar än när det stannar en lastbil från Nederländerna här utanför.

Frida har också startat kurser i orangeriet hemma på gården. I höstas var temat dahliabuketter, i julas kransar och i år väntas flera nyheter. Samtliga kurser har hittills varit fullbokade.

- Man får vara lite innovativ och jag har upptäckt att jag tycker om an lära andra hur man gör.

Frida var 21 år när hon köpte butiken.

- Jag fick frågan om jag ville köpa av den förra ägaren. Jag var förstås lite naiv och galen. Men man måste nog vara lite knäpp för att lyckas. Det var hårt jobb från början men det visste jag ju. Och det gick bra.

Årets unga företagare 2021

Hon vann utmärkelsen Årets unga företagare 2021, utsedd av Göinge Näringsliv. Motiveringen löd: ”På god väg mot sitt Mästarbrev utöver Frida Svensson sitt yrke med god skicklighet, företagsamt nytänkande och alltid i kombination med stor glädje och värme”.

- Det är häftigt att få kredd för det jag gör. Alla branscher är ju med, inte bara min. Så jag är superstolt över utmärkelsen.

Frida är också företagskund hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

- Jag har allt samlat hos dem. Det är smidigt och bra, det bara löser sig - så att jag kan fokusera på verksamheten.

Helhetserbjudande till dig som företagare i vår del av Skåne

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ditt kundägda bank- och försäkringsbolag. Vi finns nära dig och följer ditt företag genom åren. Hos oss får du svar på dina bank- och försäkringsfrågor genom en personlig bankkontakt.

Vi vill ge dig trygghet så du kan fokusera på ditt företagande.

Läs mer om våra försäkringar och banktjänster

Kontakta oss