Han skapar trygghet för unga på stan

En trygg samtalspartner, någon som tryggt följer med till busshållplatsen, någon som väntar kvar tills pappa kommer och hämtar sin överförfriskade ungdom. För trygghetsvandraren Naser är kvällarna på stan viktiga – och hoppingivande.

Foto på trygghetsvandraren Naser Al Sanji.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Ungdomarna vill prata, berättar Naser Al Sanji; om jobbmöjligheter, skolan, svårigheter i tillvaron.

– De är väldigt öppna. Vi pratar om allt, säger han.

Naser är certifierad trygghetsvandrare hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sedan juni 2021 och har vandrat i sex nordostskånska orter hundratals gånger. Trygghetsvandringarna sker nu regelbundet i Kristianstad, Hässleholm, Bromölla, Osby, Vä och Östra Göinge. Under 2023 planeras 125 vandringar.

– Det behövs någon som är vuxen och fokuserad på att lösa situationer genom samtal, som är ute de sena tiderna och skapar trygghet.

”Unga behöver prata”

Naser är en palestinier som flytt från Syrien och arbetar till vardags som hjälpmedelstekniker i Kristianstad kommun. Han har en son som är 3,5 år.

– Jag vill att när min son är så gammal att han är ute på stan, ska det finnas någon där som han kan lyssna på och prata med. Ungdomar lyssnar inte alltid på sina föräldrar, de behöver ibland prata med människor utanför familjen. Och om kloka vuxna inte finns där när de behöver det, kommer de att bli uppfångade av någon annan – som man inte vill att de ska prata med.

Naser fick först genomgå en utbildning för att bli certifierad.

– Bland annat fick vi lära oss lågaffektivt bemötande, vad vi får och inte får göra enligt lag och hur vi ska bete oss där ute. Oftast är det vi som introducerar trygghetsvandring till alla som ska delta.

Unika vita västar

En certifierad trygghetsvandrare har alltid med sig en ryggsäck med vatten, muggar, kräkpåsar, handsprit, munskydd och första hjälpen-utrustning. Under nattvandringen har gruppen alltid kontakt med myndigheter – som polis och kommun – och väktare. De går i grupper på 3–7 personer och där ingår alltid en certifierad trygghetsvandrare tillsammans med deltagare från olika idrotter, som skytteklubben eller golfklubben. De bär vita västar, för att skilja sig från andra med väst.

– Vi är unika med våra vita västar. Det gör att ungdomarna har lättare för att hitta oss. De vet att vi inte är några myndighetspersoner, bara helt vanliga vuxna människor.

Läs mer om våra trygghetsvandringar

Läs också om Trygghetsakademin - en utveckling av vårt trygghetsarbete

Är du aktiv i en förening och är din förening intresserad av att trygghetsvandra?

Kontakta Frida Borgström via mejl för mer information: frida.borgstrom@lansforsakringar.se

 

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2023.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt