Förbered dig för sommarens skyfall och undvik skador från översvämningar

Just nu pågår ett samarbete och en gemensam kampanj mellan kommuner i nordöstra Skåne och försäkringsbolag för att sprida information om riskerna vid skyfall och vad man kan göra för att bäst skydda sig mot översvämning.

Röd stuga med kraftig översvämning utanför. Ett järnvägsspår syns i förgrunden

Bakgrunden till kampanjen är att problemet med skyfall ökar och det drabbar alla: privatpersoner, fastighetsägare, företag och myndigheter. Vi får bättre förutsättningar om vi jobbar tillsammans.

- Naturskador som blir mer extrema och ökar i antal medför ökade kostnader för såväl enskilda som fastighetsägare, företagare, försäkringsbolag och övriga samhället. Klimatförändringar beskrivs ofta i temperatur, men ännu mer påtagligt är förändringar i nederbörd. Trenden är att det torra blir torrare och det blöta blötare. Vi tror att tidigare erfarenheter av extrema väderhändelser kan göra att insikten ökar om vikten av att förbereda sig och förebygga skador, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Viktigt att vara förberedd

Vid skyfall prioriterar räddningstjänsten alltid samhällsviktiga funktioner och privatpersoner måste ansvara för sin egendom. Anders Pålsson är brandingenjör vid Räddningstjänsten Kristianstad.

- Jag har sett många oförberedda och olyckliga fastighetsägare vid kraftiga regnväder. Som enskild kan man göra en hel del för att förbereda sig. Förvara inte värdefulla saker i källaren, cykla eller kör inte bil genom stora vattensamlingar och se till att du har en bra försäkring. Om alla har förberett sig kommer vi klara påfrestningarna som väntar, säger Anders.

Kartor visar utsatt områden

I och med att skyfallen bedöms bli ännu mer intensiva måste vi också ta ännu större hänsyn till klimatförändringarna i samhället. Det handlar om allt från infrastruktur, samhälls-, stadsplanering till risker i vardagen. På flera kommuners hemsida kan du ta del av kartor som visar vilka ytor som främst riskeras att översvämmas vid skyfall.

- Dessa är en bra indikation på hur stor risken är för dig att drabbas av översvämning vid skyfall. Det är viktigt att du som privatperson och företagare också förbereder dig. Den vanligaste tiden för skyfall är under sommaren, främst juli och augusti, så det finns alltså tid för förberedelse. Bor du dessutom i hus med källare så är risken ännu större att drabbas och jag skulle starkt rekommendera att förbereda dig så mycket det bara går, säger Tobias Isaksson skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och tipsar om några saker som du kan göra.

Fem tips för att minska skadorna vid översvämning

1. Se över tak, rännor och sprickor
Rensa dina hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Kontrollera även taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats samt täta eventuella sprickor i fasaden.

2. Kolla upp dina golvbrunnar
Golvbrunnar kan ställa till problem om du inte har backventiler så se till att ha filtar och något tungt att ställa ovanpå för att stoppa vatten från att komma in.

3. Marken runt huset
Se till att marken runt ditt hus lutar bort från huset och att kantstenar på gatan inte saknas så att rännstensvattnet rinner in mot ditt hus. Skaffa några sandsäckar som du kan ha till hands för att leda bort vattnet om tiden är knapp.

4. Parkera bilen smart
Tänk på var du parkerar bilen när det regnar. Ställ den på en lite högre plats om det är möjligt.

5. För dig som har källare
- Det blir lätt översvämning i källare, ställ upp saker som står på golvet på hyllor (minst 30 cm över golvnivån).
- Håll rent från löv och liknande i brunnen i källartrappan.
- Köp en dränkbar pump som du kan pumpa vatten med.
- Se över husets dränering