Unikt samarbete när flera aktörer gör gemensam sak mot översvämning

Rejäla regnväder som orsakar kraftiga översvämningar där stora ekonomiska, materiella och emotionella värden kan gå förlorade spås öka i framtiden. De större riskerna för både person och egendom gör nu att flera försäkringsbolag gör gemensam sak, tillsammans med räddningstjänst och kommuner.

Ett rött hus med översvämmad trädgård

Sedan 2017 har räddningstjänsten samverkat tillsammans med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och kommunerna i nordöstra Skåne för att informera om och förhindra skador till följd av kraftigt regnande, så kallade skyfall. Kampanjen har gått via sociala medier och delats flitigt. I år gör man även gemensam sak med Folksam och Kommunassurans Syd Försäkrings AB, KSFAB.

- Vi är glada att ännu fler ansluter sig till detta unika och viktiga samarbete för att förmedla kunskap om vad du som privatperson kan göra före, under och efter ett skyfall, säger Anders Pålsson på Räddningstjänsten i Nordöstra Skåne.

Stora regnmängder på kort tid

Förenklat kan man säga att ett skyfall innebär en regnmängd på över 40 mm under ett dygn. Det är stora mängder vatten som behöver någonstans att ta vägen. Många gånger innebär det skador på exempelvis fastigheter, efter att av vattnet trängt in i källare eller genom golvbrunnar.

- Vid ett skyfall har vi som räddningstjänst ansvaret för att i första hand agera vid livräddning och hot mot samhällsviktiga funktioner, som exempelvis sjukhus. Ansvaret för privata fastigheter ligger primärt på den enskilda fastighetsägaren och därför är den här kampanjen så viktig. Kan vi få alla att på bästa sätt förhindra att det uppstår översvämningar i exempelvis den egna källaren är mycket vunnet, fortsätter Anders Pålsson.

Kampanj under sommaren

Kampanjen Skyfall inleds nästa vecka och kommer innefatta två pressmeddelande och kampanjmaterial för sociala medier som kommer delas av alla som deltar i samarbetet. Anders Pålsson hoppas att man framöver kommer se ännu fler kommuner, bolag och organisationer som deltar.

- Detta är ett samarbete som i grunden handlar om att förebygga kostsamma och känslomässigt jobbiga skador och att vi alla kan samarbeta för att sprida kunskapen vidare är viktigt. Att något ska ge ringar på vattnet kanske rimmar illa med just denna kampanj, men min och vår förhoppning är att detta samarbete ska sprida sig till flera.

I samarbetet ingår utöver ovan nämnda aktörer, kommunerna Perstorp, Hässleholm, Kristianstad, Östra Göinge, Osby och Bromölla.

Förbered dig

Rusta dig för skyfall - tips och råd för dig hittar du på länken här under.