Vill du också skaffa solceller? Kontrollera elföretaget du anlitar.

Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, tipsar om hur du ser till att din solcellsanläggning blir säkert installerad för att undvika elolyckor.

Tobias Isaksson, skadeförebyggare
Foto: Sven Persson/swelo.se

Antalet solcellsanläggningar har vuxit närmast lavinartat de senaste åren. Enligt branschorganisationen Svensk solenergi uppgick det totala antalet sommaren 2022 till cirka 125 000 anläggningar med en sammanlagd toppeffekt på 2 200 MW. Det stora intresset gör det svårt att hitta kunniga elektriker, så Svensk solenergi konstaterar att man får räkna med ett halvårs väntetid för att få sina solceller installerade.

Risk för brand

Tobias Isaksson är skadeförebyggare hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och har själv bakgrund som elektriker. Han varnar för att anlita oseriösa installatörer.

– Just nu är det förmodligen många företag som vill sälja solceller inför den här vintern, så det finns en risk för att oseriösa aktörer dyker upp och med dem följer riskfyllda installationer, säger Tobias.

– Det kan bland annat handla om hur man placerat växelriktare och installerat kablar. Kablar har ibland placerats oskyddade runt skarpa kanter eller hängt löst ner på tak, vilket lett till olyckor.

Branschstandard på plats

Med anledning av detta har länsförsäkringsgruppen under en längre tid fört en nära dialog med installatörer och branschregelverken, som Svensk standard och Lantbrukets brandskyddskommitté. I dag finns regelverk och standarder på plats, där det beskrivs hur solceller ska installeras på ett säkert sätt.

– Vi på Länsförsäkringar vill vara med och göra skillnad och har lyckats bidra till att det utvecklats en branschstandard, säger Tobias.

– Kontrollera företaget du anlitar. Gå in på elsäkerhetsverket.se och klicka in på tjänsten ”Kolla elföretaget”. Där måste elföretaget vara registrerat och med rätt utförandetyp – installation av elproduktionsanläggningar.

Läs även solcellsinstallatörens råd

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt