Funderar du på solceller? Solcellsinstallatören ger dig sina bästa råd.

Från noll solceller till hundratals nya varje år. Elinstallatörerna Ljus- El & Ljusteknik i Skåne har varit med på hela den skånska solcellsboomen. – Det har varit lite vilda västern i branschen, men blivit bättre, säger Björn Johansson, delägare.

Björn Johansson, Ljus- el & Ljusteknik
Foto: Sven Persson/swelo.se

Intresset för solceller har pekat uppåt i många år, men sedan prisökningen på el har intresset varit större än någonsin. Hässleholmsföretaget Ljus- El & Ljusteknik i Skåne AB erbjuder såväl privatpersoner som företag allt från enklare elinstallationer till omfattande entreprenader.

– Vi vill säkerställa att allt blir rätt installerat så vi tar helhetsansvaret. Ofta är det samma medarbetare från oss som gör allt hos kunden – från offert till takinstallation och inkoppling i elcentralen. Vi fattade det beslutet efter att ha sett några skräckexempel där alltför många olika leverantörer var inblandade i installationen, säger Björn Johansson.

”Vilda västern”

Samtidigt som solcellsmarknaden har vuxit lavinartat har regelverket inte hängt med.

– Det har varit lite vilda västern inom solceller, som så ofta när ett nytt koncept växer fram fort. Men när Elsäkerhetsverket förtydligade regelverket 2017 blev det lättare att förstå. Och handböcker och Länsförsäkringars faktablad ”Elinstallationer i lantbruk” har gjort det lättare för oss seriösa leverantörer.

Ta in offerter

Det finns mycket man själv kan göra för att inte råka ut för oseriösa aktörer, tipsar Björn.

– Det första du bör göra är att ta in offert från tre olika företag. Kolla sedan att de finns med på Elsäkerhetsverkets hemsida ”Kolla elföretaget” och får jobba med solceller.

Nästa steg är att jämföra vad du får när du köper, säger Björn:

– Är produkten tillverkad i Kina eller Europa? Du kanske vill göra ett klimatsmart val och köpa närproducerat. Titta på byggnaden först.
Leverantören ska också kunna presentera en snö- och vindlastberäkning, som montörerna ska följa. Det kan röra allt från hur skruvar är fästa i taket till vilka fästen som använts.

– Det måste du ha. Har du inte det är det inte installerat korrekt och skador som uppstår till följd av det gäller kanske inte hos försäkringsbolaget.

Läs också skadeförebyggarens tips

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt