Alla har ett ansvar för sina medmänniskor

Hon har gjort karriär inom Polisen, kämpat mot fördomar och på tv informerat om allt från oljeutsläpp till vansinnesdåd. Numera håller Ewa-Gun föreläsningar om sitt liv och lyfter fram vikten av att behandla alla människor lika.

Ewa-Gun Westford
Ewa-Gun Westford. Foto: Peter Helperin/Aller Media

Hon är född i Borrby på Österlen för 68 år sedan. I Borrby fanns allt man kunde önska och det fanns faktiskt ingen anledning att någonsin lämna byn, konstaterar Ewa-Gun Westford, nyligen pensionerad presstalesperson för Polisen. För den unga Ewa-Gun hägrade dock polisyrket, ett jobb hon tjatade sig till.

– Jag ansökte till Polisen första gången när jag var 17 år och fick brevet i retur, sedan fortsatte jag att ansöka tills de hade fattat att de inte skulle bli av med mig, säger hon.

Kränkande kommentarer

Vid 20 års ålder var hon var färdigutbildad polis, men långt ifrån förberedd på det hon skulle komma att ställas inför.

– Redan på polisskolan fick vi kvinnor höra att ”den största nyttan gör ni på rygg”. Men jag fattade inte hur kränkande det var, jag hade aldrig tänkt en tanke på jämställdhet eller ens hört ordet ”genus” så jag gick bara vidare mot målet att bli polis.

– Det värsta av allt var att mina kollegor inte tog mig på allvar, de kunde inte se förbi min ålder och mitt kön. Den kampen jag förde för att bli lika behandlad måste fortsätta i alla samhällskategorier, för det är så viktigt. Alla ska med på tåget, tillsammans. Hur ska vi annars någonsin få in nya tankar och utvecklas?

Inte bara polis – människa också

Ewa-Gun satte avtryck i sina olika roller inom Polisen, inte minst när hon cyklade ifatt och grep gryningspyromanen som härjade i södra Sverige. 2003 kolliderade ett kinesiskt fartyg med ett annat fartyg utanför Bornholm och det drev in stora mängder olja över de sydsvenska kusterna. Ewa-Gun kopplades in för att informera – och blev rikskänd. Hon började hålla föredrag och så småningom fortsatte hon med att berätta om polisarbetet och gav även ut en bok 2012: Mitt Wallanderland. Hon har också ett flertal gånger hållit föredraget Jag är inte bara polis – jag är människa också.

– Vi poliser är inte okänsliga varelser utan var och en av oss bär med oss våra egna, fullständigt unika historier. Alla har ett ansvar för sina medmänniskor och sina handlingar. Man bör se sig själv i spegeln och tänka till: Vem är jag och hur behandlar jag mina medmänniskor?

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt