Tre äggstra bra spartips att lägga i påskägget

Även i år kommer påsken bli annorlunda för oss. De stora påskmiddagarna får vänta ett tag till och färre kommer att resa bort. Men lite efterlängtad ledighet kanske ändå kan användas till något produktivt? Jag råkar nämligen ha några förslag på vad du eller ni kan göra istället. Och det har, otippat nog, med privatekonomi att göra.

  1. Se över buffertsparandet.
    Tekniska apparater, inredning och andra prylar vi har i våra hem har en begränsad livslängd – det vet du säkert. Men få av oss har gjort en uppskattning av när respektive pryl behöver bytas ut och hur vi ska finansiera det. Jag tror att många av oss förlitar sig på att antingen kunna låna till utbytet eller att det på något annat sätt ska lösa sig när det väl inträffar. Ur privatekonomiskt perspektiv tycker jag att det är bättre med lite förberedelse. Gå runt i hemmet och försök kartlägga vilka utgifter som kommer att komma och ungefär när i tiden. Därefter startar du ett buffertsparande så att du kan betala kontant när det väl behövs. Jag har räknat ut vad ett exempelhushåll kan tänkas behöva buffertspara till några vanliga förekommande prylar i våra hem och resultatet av det hittar du här Men gör din egen, alla är vi olika och buffertsparandet ska spegla vem just du är!

  2. Se över ditt övriga sparande.
    Tillhör du dem som sparar för sparandets skull? Som kanske startade ett månadssparande på en eller några tusenlappar för ett tag sedan och inte tänkt till sedan dess? Då är det dags att se över det nu. Dels behöver du justera sparandet för den allmänna prisökningen i samhället, det vill säga inflationen. Du får inte lika mycket för en tusenlapp idag som för fem år sedan. Dessutom har du kanske fått löneökningar eller ändrat familjesituation sedan dess. Hur vi sparar och till vad behöver ses över med jämna mellanrum. Hur mycket du ska spara är också väldigt individuellt, men ett riktmärke finns att läsa om här

  3. Se över dina försäkringar och avtal.
    Jag vet att det är sjukt tråkigt. Det är ju så mycket roligare att signa upp för ytterligare en streamingtjänst än vad det är att kartlägga vilka du redan har. Men de enda som tjänar på att du inte orkar lägga tid på att utmana dina avtal och prenumerationer är de företag som tillhandahåller dem. Börja med att få koll på vilka tjänster och avtal du har idag. Börja med att fråga dig vilka av de här du verkligen använder regelbundet och vilka du kan avvara. Efter det tittar du på de avtal du har och behöver även fortsättningsvis, t ex el, försäkringar och lån. Använd en jämförelsetjänst som t ex Compricer och se om du inte kan få en bättre deal av någon annan. Totalt sett finns det hundralappar, kanske tusenlappar att spara. Pengar som du kanske kan få in under något av dina sparmål som du gått igenom under punkt 2.

Glad privatekonomisk påsk!

Emma