Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Räddare i nöden

När räddningstjänsten har 20 minuter att köra och ambulansen är på annat håll. Då kommer de, räddningstjänsten på deltid. De som finns där när ingen annan gör det.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Fem minuter har Conny och Johan Stolt på sig från det att larmet går till att de ska sitta i bilen med blåljus på, fullt klädda i utryckningsuniform. De är nämligen deltidsbrandmän. Eller RiB:are, som det egentligen heter: Räddningstjänstpersonal i beredskap.

De är far och son och tillika kollegor. De bor i Tyringe och åker på larm i hemorten och kranskommunerna.

– Jag gör det här för att jag vill göra skillnad, säger Johan, 29 år. Han står bredvid sin far, som har 41 års erfarenhet av deltidskåren i Tyringe med omnejd – och som har åkt på över 1 200 larm.

– Ibland är det otäckt. Och ibland roligt. Men känslan är fantastisk när man har hjälpt till vid en förlossning eller räddat ett djur i nöd, säger Conny, 64 år.

Allt kan hända

För som RIB:are åker de på alla möjliga larm där människa, egendom eller djur är i nöd. Därför övar de på alla sorts scenarier; att ingripa vid hjärtstopp, vid en trafikolycka, brand i byggnad med mera.

– Det är för att vi ska få rutin på det. När man åker på ett larm går man in i en yrkesroll och man skjuter alla känslor åt sidan. Dem släpper man fram först efteråt, säger Conny.

– Men vi åker aldrig ensamma på ett larm, säger Johan. Vi är alltid ett team som arbetar ihop.

Vi behöver alltid fler RiB:are

I Tyringe är de tolv RiB:are fördelade på fyra team. Men de behöver bli fler, så just nu pågår en värvningskampanj för att locka nya kollegor i Tyringe, men i stort sett i alla kommuner i nordöstra Skåne är de för få.

– Det är jätteviktigt att vi får in fler för att kunna vara större team när något händer, och för att kunna avlasta varandra, säger Johan.

Är du nästa RiB:are?

På de nordvästskånska kommunernas hemsidor finns möjligheter att lämna intresseanmälan för att bli RiB:are.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt