Så lyfter du hemmaträningen

Oron kring det nya coronaviruset har ironiskt nog eldat på en annan – äldre och betydligt mer välkänd – epidemi i samhället: vi sitter allt mer stilla och lever mer ohälsosamt. Till exempel är det färre som promenerar till och från jobbet när pendlingen minskat kraftigt.

– Det är den största förändring jag kan minnas. Våra vanor har ställts på ända, säger Örjan Ekblom, högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.
Men lyckligtvis är det inte långt bort till bot och bättring.

Digital hemmaträning

Bland de företagare som har upplevt en guldrusch under den pandemirelaterade depressionen återfinns de som gett sig in i den digitala träningsbranschen. Däribland Östersundsentreprenören Frida Stein, grundare av företaget Virtual Gym och tjänsten Mymowo, som beskrivits som ett Spotify för träning.

– Vi har haft en fin tillväxtkurva under de senaste två åren. Men vi gjorde massa marknadsaktiviteter i gammelmedia när coronan bröt ut, vilket vi inte har gjort tidigare, och lanserade dessutom en app. Vi har ju märkt att tjänsten används mer frekvent av användarna. De som redan har ett abonnemang utnyttjar det mer, säger Frida Stein.

Vilka är fördelarna med att träna online?

– Tidsaspekten anger användarna som viktigast. Man kan göra det hemma. All träning som blir av är ju fantastisk.

Vad ska man tänka på när man väljer digital träningstjänst?

– Man ska träna det man tycker är roligt. Då ser man att det blir av frekvent. Jag har till exempel en Crosstrainer hemma, men den används väldigt sällan för jag tycker inte att den är speciellt rolig, säger Frida Stein.

Emelie Neijnes är digital PT som driver eget företag i Stockholm. Hon har också märkt av en coronaeffekt.

– Jag tränar mest gravida kvinnor. De tycker att det är skönt att slippa gå till ett gym nu när gravida fått rekommendationen att vara extra försiktiga. De vill träna ändå. Och det är bra att skaffa en digital coach som man kan köra live med online. När man har en tid att passa blir det lite som på gymmet, med någon som checkar av en.

Är det någon skillnad på att coacha digitalt jämfört med på gymmet?

– Den största skillnaden är att man inte kan rätta till på samma sätt om någon gör fel. Det är svårare digitalt, man får förklara mer med ord än fysiskt. Man är inte lika nära. Fördelarna är att kunderna inte behöver tänka vad de har på sig och inte behöver ta sig till och från träningen. Men man kan sakna utrustningen på gym, säger Emelie Neijnes.

Nyttiga verktyg för hemmaträningen:


DIGITALA TJÄNSTER

  • Yogobe – onlinetjänst för yogautövare. Arkiv med ett tusental filmer som strömmas med framstående yogainstruktörer. Träna hemma, under resan eller på jobbet.
  • Mymowo – abonnemangstjänst med månadskostnad utan bindningstid. Här finns några hundra träningsfilmer anpassade för hemmamiljö. Styrketräning, kondition, aerobics, yoga, dans, box, kettlebells etc.
  • Digital PT Sweden – liveträning med instruktören Emelie Neijnes. Som ett gympass med personlig tränare – fast digitalt. Pass för gravida och nyblivna mammor.
  • Friskis Play – ledarledda pass för dig som inte kan eller vill gå till Friskis & Svettis, men heller inte vill missa träningspassen. Löpning, yoga, dans och coreflex.
  • PT online – är tjänsten från Friskis & Svettis för dig som vill ha en personlig tränare i mobilen.
  • Runkeeper – den kanske mest kända digitala träningsassistenten. Appen ger dig möjlighet att följa dina träningsaktiviteter, mäta din prestation och dela din träning via sociala medier.

REDSKAP

  • Kettlebell – ett dynamiskt träningsredskap för hela kroppen med ursprung bland ryska militärer och brottare.
  • Mattor – yogamattor eller vanliga träningsmattor är A och O för hemmatränaren.
  • Peloton – den hetaste träningscykeln år 2020 för dig som inte nöjer dig med gamla, analoga redskap. Med Peloton blir du (för visserligen dyra pengar!) medlem i ett digitalt träningscommunity med videobaserade träningspass som du följer via cykelns inbyggda touchscreen.
  • Chin bar – ett redskap som ger snabba resultat. Men svårt! Man fäster sin chin bar i exempelvis dörrkarmen och häver sig i den. Emelie Neijnes, digital PT, rekommenderar dem inte för nybörjare:
    – Om man är van från gymmet är det bra. Men jag skulle inte börja med det.
  • Band – powerbands och miniband kan användas både till uppvärmning och till fulla träningsprogram. De hjälper dig att träna i stort sett alla muskler. Lätta att förvara och kostar inte mycket. Kolla in övningar för till exempel ryggen på Youtube.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.