Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

100-lapp startskottet för välgörande företag

Eleverna på HTS skapade miniföretag, höll utställning, bidrog till ett hållbart samhälle – och ordnade tillskott i kassan på 32 000 kronor till lokala välgörenhetsorganisationer. Allt började med en hundralapp.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Varje år deltar eleverna på ekonomiprogrammet på Hässleholms Tekniska Skola (HTS) i projektet ”Hållbara hundralappen”. 180 elever får var sin hundralapp av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, därefter delas de in i grupper om cirka sex elever från blandade årskullar. Målet att få hundralappen att växa så mycket som möjligt – och samtidigt bidra till hållbarhet i samhället. Projektet är inne på sitt åttonde år.

– Vi vet att denna satsning gynnar vårt närområde i dag och vi är säkra på att det kommer göra det även på sikt. Genom projektet vill vi uppmuntra unga att starta företag i vår del av Skåne och att tänka i hållbarhetstermer, säger Jessica Maazon, projektledare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Engagemanget bland ungdomarna har varit stort.

– Speciellt när det gäller hållbarhetsfrågor. Där väcks någonting hos dem, de har ett fantastiskt nytänk och starkt driv.

 

”Testa vingarna”

Målet med projektet är också att lära unga att samarbeta över åldersgränser, sociala förutsättningar och intressen och att utvecklas som ledare. Eleverna får själva komma på företagsidéerna, pitcha och genomföra dem inför en jury bestående av lärare och representanter för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, som utser vinnare i olika kategorier.

Alma Dahlberg, som går tredje året, ingick i gruppen som vann kategorin ”Bästa pitch”. De sålde miljövänliga mobilskal av bambu.

– Jag har lärt mig av tidigare år att det är viktigt att komma igång med idén snabbt och ta vara på möjligheten att på riktigt driva ett miniföretag några veckor. Det är en möjlighet att testa vingarna, säger hon.

I pitchen poängterade de att nästan alla är i behov av ett mobilskal, eftersom smarta telefoner är ömtåliga och att det gör stor nytta om man väljer ett miljövänligt skal. De kopplade det även till FN:s globala mål.

De intjänade pengarna skulle doneras till en lokal förening och Almas grupp, liksom flera av de andra, valde Hemlösa i Hässleholm (HIH). Pengarna lämnades över på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads kontor.

– När vi fick lämna över checken till Percy Olsson från HIH blev det väldigt verkligt, det kändes väldigt meningsfullt att vi kunde göra något så stort – bara genom att sälja vidare mobilskal, säger Alma.

”Gör skillnad lokalt”

Årskurskamraten Alexander Proos ingick i gruppen som vann i kategorin ”Mest pengar”, och som satsade på att sälja miljövänliga, nedbrytbara avfallspåsar. De sålde via Instagram, en mässutställning i Gallerian i Hässleholm och via nära och kära.

– Det är ett roligt projekt. Man får jobba med de andra årskurserna och det blir en drivkraft att kunna göra skillnad lokalt. Vi var direkt överens om att skänka pengarna till Hemlösa i Hässleholm, säger han.

Ingela Hansson är ordförande i HIH och en av 23 ”änglar” som hjälps åt att sköta verksamheten. Totalt mottog de 24 000 kronor som nu ska gå till lokalkostnad, måltider, kläder, busskort med mera. Hon fick beskedet via telefon.

– Efter samtalet grät jag; när jag fattat att vi på riktigt skulle få ta emot hela 24 000 kronor. Det är jättemycket pengar för oss! Helt fantastiskt, vilka ungdomar! Det är tydligt att ungdomarna ser mer än man tror, det värmer oerhört.

Även Frida kvinnojour fick ett bidrag av eleverna på 8 000 kronor, pengar som bland annat ska gå till julklappar till de utsatta barnen.