Gissa landet

Gissa landet: falska brevlådor för att få människor att lägga sina poströster på fel ställe, problem att komma fram till vallokaler på grund av låg tillgänglighet, hot utanför vallokaler där beväpnade personer frågar dig innan du går in i vallokalen vem du tänker rösta på, en stor mängd falska rykten, prat om att inte acceptera ett visst valresultat och uttalanden om att den som har makten inte tänker lämna över den fredligt.

Du tänker kanske att landet är något diktatoriskt land i Afrika som du inte vet exakt var det ligger eller kanske Venezuela. Men vi pratar om USA och det valet som nu pågår.

Jag får ofta frågan om hur jag tror att börsen kommer att påverkas av valet. Jag brukar svara två saker på den frågan: För börsen är det viktigare hur den globala ekonomin utvecklas och vad som händer med pandemin, än om presidenten heter Biden eller Trump. Med tanke på de första två styckena i detta inlägg så känns just börsutvecklingen inte som den största problemet. Ett jämnt valresultat kan såklart skapa osäkerhet och börssvängningar men jag tror i så fall att det blir en kortvarig oro.

Men riktar vi om perspektivet till de olika kandidaternas program så är det klart att dessa skiljer sig åt markant i termer av kanske främst skatter, grön omställning, abortfrågan, invandring och sjukvård. Detta är uppenbart inga små eller lätta frågor men i många delar avgörande för landet och kraftigt polariserande. Men det är inte bara detta som man ska rösta om utan även: 35 av 100 platser i senaten (nu republikansk majoritet), 435 av 435 platser i kongresshuset (nu demokratisk majoritet), 13 av 53 guvernörsplatser och en drös lokala ämbeten. Det betyder att det kan ske stora förändringar. En demokratisk storseger skulle sannolikt dock innebära en betydligt större finanspolitisk stimulans under såväl 2021 som 2022.

Helt uppenbart är att detta kommer att bli ett händelserikt val oavsett vem man håller på.

Alexandra Stråberg