Tryggaste morgonfikat i stan

Nej, larmet har inte gått! Men det är inte varje dag kollegorna på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sitter och morgonfikar tillsammans med en brandman. Detta är dagen då alla Sveriges deltidsbrandmän visar var de finns i vardagen.

Foto: Sven Persson

Snacka om trygghet! Kennet jobbar på  kontoret i Hässleholm med företagsförsäkringar sedan ett och ett halvt år tillbaka – och på fritiden är han deltidsbrandman.

– Det var några som blev lite överraskade i morse när jag dök upp, ler Kennet.

"Brandman på jobbet"

Dagen har utlysts av Sveriges räddningstjänster och Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor. För att hylla och synliggöra alla vardagshjältar som gör ett livsviktigt arbete på sin fritid uppmanades alla Sveriges deltidsanställda brandmän att visa var de finns i vardagen genom att bära något från sin räddningstjänst på jobbet den 3:e september.

– Det är brist på deltidsbrandmän och på vissa håll, särskilt på glesbygden, är läget akut. Därför hoppas man på att aktionen ska locka fler till yrket, förklarar han.

Känns riktigt bra i magen

För Kennet innebär jobbet att han har jour totalt en vecka per månad, utspritt över kalenderdagarna.

– Förra veckan hade jag jour måndag, fredag, lördag och söndag. Vi fick in tre larm.

Kollegorna stöttar

Kennet tillhör räddningstjänstens Tyringeavdelningen, eftersom det är där han bor. Och eftersom brandbilen ska börja rulla inom fem minuter efter inkommet larm, är hans jour på kvällar, nätter och helger. Det kan innebära att Kennet inte kommer till jobbet i Hässleholm i tid vissa morgnar.

– Vi jobbar ju dagligen med säkerhetsfrågor och mina kollegor är införstådda med att jag är brandman och att det kan ha varit en utryckning under tidig morgon. Då hjälper de mig med jobbet.

Som säljare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ger han råd till företag i försäkringsfrågor. De 21 åren av erfarenhet som brandman är en tillgång.

– Jag har tagit upp en del gånger att jag jobbar som brandman och ger exempel på vad som kan hända om man inte investerar i förebyggande utrustning, som brandsläckare, brandvarnare och brandfilt. Alla tror att en brand inte kan hända just dem, men det gör det ju. Där måste vi hjälpa våra kunder.

Visste du att?

  • Nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän.
  • Mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning och därmed också sin beredskap.