Ny prognos: Nu ljusnar läget för hushållen

Svensk ekonomi befinner sig fortfarande i lågkonjunktur, men läget håller på att lätta. Det är huvudbudskapet i Länsförsäkringars färska prognos.

Alexandra Stråberg 2023

– På senare tid har vi sett en tydlig förbättring i hur hushåll och företag ser på framtiden. Det bygger på att inflationen har minskat, efterfrågan bottnat och att räntan är på väg ned, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

 

Enligt den nya prognosen förväntas svensk BNP växa med 1,1 procent under 2024, och nästa år blir det ordentlig fart i ekonomin då tillväxten spås landa på 3,0 procent. Det kan jämföras med bedömningen från i december då ekonomin antogs växa med 0,6 procent i år och 2,9 procent 2025.

 

– Ekonomins motståndskraft under vintern har varit imponerande, och det ser nu ut som att konjunkturen har bottnat. Den främsta anledningen till att läget nu ljusnar är nedgången i inflationen som innebär att hushållens köpkraft ökar i år, fortsätter Alexandra Stråberg.

 

Länsförsäkringars bedömning är att inflationen når målet om 2 procent varaktigt till sensommaren. Det leder till att Riksbanken kommer lätta på svångremmen framöver.

 

– Räntan kommer inte sänkas i samma takt som den steg, men vi räknar i dagsläget med fyra räntesänkningar under 2024. Lägre räntor och lägre inflation innebär att plånböckerna kommer stärkas betänkligt för svenska hushåll i år. Det är mycket välkommet efter de två senaste, magra åren, säger Alexandra Stråberg. 

 

Även på arbetsmarknaden bedöms läget stabiliseras, och arbetslösheten spås ha nått sin topp. Men det dröjer till 2025 innan den börjar minska mer påtagligt.

 

– Det har hela tiden funnits en oro för en större påverkan på jobben, men vi kan konstatera att smällen har varit mild. Gradvis kommer sysselsättningen nu börja öka igen, men det är först inpå nästa år som arbetslösheten kommer ned mer tydligt, säger Alexandra Stråberg.

 

 

Länsförsäkringars prognos i siffror:

 

 

2024

2025

BNP1

1,1 %

3,0 %

KPIF2

2,4 %

1,7 %

KPIF ex energi2

2,8 %

1,9 %

Arbetslöshet3

8,2 %

7,8 %

Styrränta4

3,0 %

2,25 %

1 Årlig procentuell förändring, kalenderkorrigerat

2 Årlig procentuell förändring, årsgenomsnitt

3 Procent av arbetskraften

4 Värdet vid årets slut

 

 

Läs mer

 

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

 

För ytterligare information kontakta:

Alexandra Stråberg, chefekonom, 070 – 345 61 35, alexandra.straberg@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden